Categories: Ştiri sănătate

Utilizarea a două măști de protecție simultan, mai eficientă împotriva virusului?

Masca de protecție este în continuare aliatul principal în combaterea răspândirii virusului. Cu toate acestea, tot mai multe persoane preferă să poarte două măști de protecție simultan. Iată care sunt motivele și dacă este, într-adevăr, mai eficient acest obicei.

Potrivit WebMD, tot mai multe persoane au început să adopte ultilizarea a două măști de protecție simultan. Sigur, oamenii au recurs la această soluție pentru a se proteja cât mai bine de virusul SARS-CoV-2, însă funcționează? Iată ce spun specialiștii despre purtarea dublă a măștilor.

Ce tipuri de măști au nevoie de un strat adițional?

Dacă este vorba despre o mască N95 (FFP2), probabil un strat în plus, atașat peste această mască, nu va face o diferență foarte mare. Aceste măști, destinate pentru uz profesional, sunt fabricate din materiale ce previn pătrunderea particulelor virale și protejează foarte bine. Din acest motiv, aceste măști nu vor avea nevoie de un strat în plus pentru a oferi purtătorului o protecție mai bună.

În cazul în care folosești o mască de unică folosință, sau din material textil, un strat în plus poate capta, într-adevăr, mai multe particule virale. Un studiu a descoperit că măștile textile cu două straturi protejează purtătorul mai mult decât masca cu un singur strat. Astfel, se consideră că purtarea dublă a măștilor ar putea avea un efect asemănător cu cel descoperit de studiu.

Nu există încă dovezi științifice pentru beneficiile purtării duble, însă cercetările arată într-adevăr că mai multe straturi filtrează mai bine aerul inhalat. Astfel, numeroasele straturi captează toate particulele virale înainte de a ajunge la purtător. O mască cu un singur strat s-a dovedit a fi foarte puțin eficientă în acest sens.

Cu siguranță, purtarea dublă a măștii nu îti va face rău și ai putea adopta acest obicei, în special dacă te afli în zone cu risc ridicat de infectare.

De asemenea, masca nu este suficientă pentru a opri pandemia. Până la distribuirea vaccinurilor anti-Covid-19, toate măsurile de protecție ar trebui respectate corespunzător. Igiena mâinilor , distanțarea socială și purtarea măștii în spațiile atât închise, cât și deschise, pot face diferența până la obținerea vaccinului și imunității de grup.

Recent Posts

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

14 minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

23 de minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

43 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

o oră ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Citeste si: