Datorită substanţelor sale active, urzica este un ajutor bun la toate, luptând împotriva unui număr mare de afecţiuni.
Hipertensiunea: cura de primăvară cu suc de urzică ajută la reglarea tensiunii arteriale, precum şi la protecţia vaselor de sânge împotriva ateroscleozei.
Sucul de urzică se prepară din frunze proaspete de urzică şi apă, care se mixează în blender.
Afecţiunile reumatice: urzica are efecte antiinflamatorii articulare notabile. Se administrează infuzie combinată de urzică (macerat la rece amestecat cu infuzie obişnuită de urzică): o cană de 3 ori/zi, înainte de masă, timp de o lună
Infuzia: se foloseşte o linguriţă cu vârf de urzică uscată la 1/4 litru de apă. Nu se fierbe, ci doar se opăreşte.
Adenomul de prostată: se administrează tinctură de rădăcină de urzică (1 linguriţă de 4 ori pe zi) şi suc de rădăcină şi frunze de urzică (1 pahar/zi) timp de 1-2 luni.
Cum se prepară tinctura de urzică: rădăcinile, scoase din pământ primăvara sau toamna, se spală cu o perie şi se taie mărunt. Se umple cu ele o sticlă şi se toarna deasupra rachiu de secară de 38-40% şi se lasă 14 zile la loc călduros.
Diabetul: ceaiul de rădăcina de urzică (3căni/zi, înaintea meselor principale) este recomandat pentru reglarea glicemiei.
Rădăcina mărunţită se pune în apă de seara până dimineaţa, apoi se ţine la foc mic până dă în clocot, se fierbe încă 5 minute şi se lasă la infuzat alte 10 minute.
Astmul şi alergiile: se consumă 2 pahare de suc de urzică/zi, înainte de masă, timp de o lună, urzica având proprietăţi imunoreglatoare.
Aceste afecţiuni se mai pot trata cu pulbere de urzică (o linguriţă de 4 ori pe zi). Pulberea se obţine din planta uscată şi măcinată.
Urzicile se recoltează pentru păstrare, în perioada iulie-noiembrie. Se taie vârfurile urzicii care se pun la uscat în locuri aerisite, umbrite şi lipsite de umiditate. Se depozitează în pungi de hârtie, în locuri întunecate şi uscate.
Bolile renale: cura cu suc de urzică (1 pahar/zi, timp de 30 zile) ceaiul sau tinctura de urzică au efecte diuretice, antimicrobiene şi regenerative asupra rinichilor, fiind de folos în toate bolile renale (cistită, pielonefrită, insuficienţă renală).