Din cuprinsul articolului
Nivelul de creatinină este nivelul de creatinină din sânge și oferă o indicație a modului în care funcționează rinichii. Dar ce este creatinina? Cum se interpretează rezultatele măsurării acesteia? Cum poate fi scăzută dacă este prea mare?
Răspunsuri de la Dr. Inès Dominique, medic urolog la Groupe hospitalier des Diaconesses.
Ce este creatinina?
Creatinina este produsul de degradare a creatinei, un aminoacid produs de ficat și utilizat de mușchi. Acest deșeu organic trece apoi în fluxul sanguin și este eliminat de rinichi prin intermediul tractului urinar.
Dr. Ines Dominique, medic urolog: „Nivelul creatininei este un marker al funcției renale”.
Test de sânge pentru măsurarea nivelului de creatinină
Măsurarea creatininei din sânge se realizează prin prelevarea unei probe de sânge și se numește nivel de creatinină. „Este un test de rutină care se oferă în cadrul unui control de sănătate complet”, spune specialistul. Proba se prelevează, de obicei, în cot. În ziua dinaintea testului, se recomandă să nu se facă exerciții fizice intense, să se evite consumul de carne roșie (care este foarte bogată în creatină) și să se evite alimentele și băuturile diuretice.
Nivelul de creatinină din sânge depinde de mai mulți parametri, în principal de masa musculară: „cu cât sunteți mai musculos, cu atât mai multă creatină se descompune și, prin urmare, cu atât mai mare este cantitatea de creatinină din sânge”, explică urologul, ceea ce face dificilă interpretarea acestei cifre.
Pentru a evalua funcția renală într-un mod mai fiabil, din măsurarea creatininei se calculează rata de filtrare glomerulară (GFR), cunoscută și sub numele de clearance-ul creatininei.
Ce este un test de creatinină cu calcularea clearance-ului?
Clearance-ul creatininei sau GFR este considerat cel mai precis parametru pentru evaluarea funcției renale. Acesta reprezintă volumul de plasmă filtrat de rinichi pe unitate de timp și se corelează cu masa nefrotică funcțională.
Clearance-ul creatininei se calculează cu ajutorul unei formule matematice care include – pe lângă creatinină – parametrii individuali, cum ar fi vârsta, sexul, greutatea, etnia etc, potrivit Sante Magazin.
Care sunt valorile normale ale creatininei?
Valorile normale ale creatininei din sânge depind de mulți factori, inclusiv de masa musculară și de sex. În general, se consideră că normele se situează în jurul valorii de :
· 5 până la 10 mg/L pentru o femeie
· 6,5 până la 12 mg/L pentru un bărbat.
Dar calculul clearance-ului este cel care va da cele mai precise indicații privind funcționarea rinichilor. Cu cât creatinina este mai mare, cu atât clearance-ul este mai mic:
- Clearance-ul creatininei mai mic de 90 ml/min/1, m73² este considerat normal;
- Clearance-ul creatininei între 60 și 90 ml/min/1, m73² este semnul unei creatinemii ușor prea mari, care necesită o examinare suplimentară;
- Sub 60 ml/min/1, m73², clearance-ul creatininei este prea scăzută: se consideră că există o boală cronică de rinichi (CKD).
Care sunt cauzele nivelului scăzut al creatininei?
Este foarte rar ca nivelul creatininei să fie prea scăzut. „Se poate întâmpla atunci când masa musculară este anormal de scăzută, în cazurile de distrofie musculară, de exemplu, sau la persoanele aflate în scaun cu rotile”, spune Dr. Dominique.
Afectarea ficatului poate provoca, de asemenea, o scădere a nivelului de creatinină din sânge. În cele din urmă, persoanele în vârstă care suferă de epuizare musculară și femeile însărcinate pot avea, de asemenea, o creatinină scăzută, potrivit Sante Magazin.
Creatinina ridicată: ce determină creșterea creatininei din sânge?
O creștere a creatininei este un semn de afectare a funcției renale, care poate fi cauzată de o serie de lucruri: deshidratare, infecție, pietre la rinichi, boală renală cronică, tensiune arterială ridicată, diabet sau prediabet. Poate fi un semn de afectare a cardiacilor, a fumătorilor sau celor care au o dietă foarte bogată în proteine.
Ce nivel de creatinină este periculos?
Mai mult decât nivelul de creatinină, calculul clearance-ului, sau GFR, este cel care trebuie monitorizat și care ar trebui să ridice un semnal de alarmă.
Între 15 și 30 ml/min/1, m73², insuficiența renală este considerată severă.
Pentru a scădea nivelul creatininei, spune medicul, din sânge, rinichii trebuie protejați.
- Rămâneți bine hidratați: beți cel puțin 1,5 litri de apă pe zi.
- Echilibrați diabetul.
Identificați cauza tratabilă a creșterii creatininei și tratați-o: „Ar putea fi vorba, de exemplu, de îndepărtarea unui calcul sau de tratarea unei infecții”, spune Dr. Dominique.
Evitați să consumați prea multă sare: în mod ideal, nu se recomandă mai mult de 6 g de sare pe zi.