Din cuprinsul articolului
Luna octombrie a anului 2022 marcheză mai multe sărbători importante din calendarul creștin-ortodox, unele dintre ele fiind chiar cu Cruce Roșie. Numele de Octombrie vine din latinescul octo – opt, pentru că e a opta lună din an, în calendarul roman.
Sărbătoare luna octombrie 2022. Acoperământul Maicii Domnului
Prima sărbătoare importantă cu cruce roșie este sărbătorită pe 1 octombrie – creștinii ortodocși din îmtreaga lume celebrează cu mare cinste Acoperământul Maicii Domnului, una dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria. Cu această sărbătoare se încheie cele două luni ale anului, august și septembrie, în care este cinstită Maica Domnului.
Sărbătoarea amintește o minune care a avut loc la Constantinopol în secolul al IX-lea: apariția Sfintei Fecioare Maria în fața ascetului Andrei și celebrează protecția oferită creștinilor de Maica Domnului. Ziua prăznuirii acestei sărbători este 1 octombrie (sau 14 octombrie în bisericile ce folosesc calendarul iulian).
Pe 1 octombrie este și Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.
Sărbătoare luna octombrie 2022. Sfânta Cuvioasă Parascheva
A doua mare sărbătoare cu cruce roșie din luna octombrie este dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva – 14 octombrie.
Racla cu moștele Sfintei Parascheva, aflată la Catedrala Mitropolitană din Iași, reprezintă motivul pentru care foarte mulți pelerini ajung în acest oraș an de an.
Moastele Cuvioasei Parascheva au fost aduse in Moldova de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) si asezate pe 14 octombrie 1641, in Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“. In anul 1887, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate in Catedrala mitropolitana din Iasi.
Sfanta Parascheva – Sfanta Vineri
Potrivit Creștin Ortodox, Sarbatoarea Sfintei Vineri, foarte populara in randul romanilor, provine din cultul zeitei romane Venera (latinescul „venere“ inseamna „ziua saptamanii dedicata lui Venus“), zeita frumusetii si a dragostei. Intrucat vestea despre minunile Sf. Parascheva se raspandise in toata tara, ea a fost numita Vinerea Mare de toamna sau Vinerea celor 12 vineri. De altfel, onomasticul grec „paraskevi“ inseamna „a cincea zi a saptamanii, vineri“.
Sfanta Vineri era considerata stapana peste lumea femeilor, indeletnicirile acestora (cusutul, torsul, tesutul) fiind controlate de ea. Considerata aparatoarea calatorilor, pasarilor si animalelor, ea daruia si frumusete fetelor ce o ascultau.
In cinstea Sfintei Vineri, femeile nu torceau, nu spalau rufe si nu faceau paine vinerea, pentru a nu fi orbite si lasate vaduve (Sfanta fiind vaduva). Mai erau interzise spalatul pe cap, imprumutatul din casa si petrecerile. Aceste superstitii au cazut astazi in uitare, ele nefiind incurajate de Biserica.
Sărbătoare luna octombrie 2022. Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
Pe data de 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sărbătoare cu cruce roșie, zi de post.
Foarte mulți români își sărbătoresc onomastica pe 26 octombrie. Originea numelui Dimitrie este grecească și amintește de vechea zeiță Demeter. Creștinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori ca simplificare a lui demometer, “maica poporului” (demos = popor; meter = mama).
Pe 27 octombrie este sărbătorit Sfântul Dimitrie Basarabov – sărbătoare cu cruce roșie, ocrotitorul Bucureștiului.
Sărbătoare luna octombrie 2022
Sărbătorile cu cruce neagră din luna octombrie 2022: Sfânta Haritina; Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu – 5 octombrie, Sfinții Mucenici Serghie și Vah – 7 octombrie, Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași; Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica – 13 octombrie, Sfinții Mărturisitori Ardeleni – 21 octombrie, Sfântul Iachint de Vicina – 28 octombrie.