Sari la conținut

Urmașa marelui chirurg Alexandru Pesamosca: „Mi-am dorit să ajung măcar pe sfert ca el”

Dr. Nina Bratu

01main_MIDaniela Șerb

Doctorița Nina Bratu a lucrat 20 de ani alături de mentorul său pe care l-a idolatrizat: renumitul medic Alexandru Pesamosca, creatorul școlii românești de chirurgie pediatrică. După 36 de ani de carieră, doctorița are cu ce se mândri: Spitalul de Copii „Marie Curie” din București e încă văzut drept unul dintre cele mai bune din țară, iar chirurgia pediatrică este în top.

Nina Bratu: „Încep programul la 7,30 și pot termina peste două zile”

Înaltă, frumoasă, cu niște ochi mari, albaștri, care te fixează atent dând impresia că te trece printr-un aparat cu raze X, doctorița Niculina Bratu, 65 de ani,  (mai cunoscută printre medici şi pacienţi ca Nina Bratu), medic la Spitalul de Copii „Marie Curie” din București, are reputația de a fi urmașa profesorului Alexandru Pesamosca, o legendă a chirurgiei pediatrice românești.

Doctorița care a învățat 20 de ani meserie pe lângă celebrul profesor, susține că nu acesta ar fi ales-o pe ea, ci ea l-ar fi ales pe el. „L-am idolatrizat pe domnul profesor Pesamosca și mi-am dorit să ajung măcar pe sfert ca domnia sa. Așa că stăteam foarte mult timp în spital, nu plecam la ora 13.00, ca alții. Când venea un caz, eu eram acolo și intram în sală cu domnul profesor”, își amintește doctorița Bratu despre munca alături de mentorul său.

O discuție cu doamna doctor se încheagă greu pentru că în primul rând, la ușă o așteaptă o grămadă de pacienți mititei, fie în saloane, fie la cabinet pentru control și nu ai șanse să-i răpești niciun minut oricât ai fi tu de ziarist.

Și apoi, mai spune dr. Bratu, ce nevoie are dumneaei de reclamă sau de presă? „Am atâta treabă, nu pot să stau la discuții”, argumentează medicul pe care am reușit să îl prindem după numeroase telefoane prealabile și întâlniri amântate din cauza programului ei aglomerat.

Pacienții vindecați, cel mai bun PR

Ninei Bratu nu-i place să se laude sau să iasă în față. E doar uimită din când în când că medici care au infinit mai puțină experiență decât ea au o părere foarte bună despre ei și nu ezită să o spună și pe televizioare. Ea e însă din vechea școală și consideră că cel mai bun PR ți-l fac pacienții pe care ai reușit să-i pui pe picioare și care, dacă sunt mulțumiți, te mai recomandă și altora.

Iar pe domnia sa, de 36 de ani de când practică această meserie, pacienții o tot caută, atrași de reputația ei de medic și de priceperea căpătată în decenii de experiență în sala de operații. Mărturie stau și pozele pe care părinții micuților le lasă drept mulțumire la panoul Secției II Chirurgie.

„Dacă aș mai alege odată, tot pediatrie aș face”

Cu profesorul Pesamosca a început să lucreze în 1978. „Am terminat facultatea de pediatrie care era separată de cea de medicină generală, nu ca acum. Apoi, între 1972 și 1978, am făcut specializarea ca medic de chirurgie infantilă”. Medic de copii a ajuns pentru că îi plac prichindeii. „Dacă ar fi să mai aleg odată tot pediatrie aș alege. Vin dintr-o familie cu mulți copii. Mama a rămas văduvă la 39 de ani cu cinci fete”

Doctorița Bratu este singurul medic, dar mai are o soră asistentă tot la pediatrie. Din celelalte trei surori, una este inginer chimist, alta matematician, alta economist. Una dintre nepoate însă a ales să o urmeze în carieră devenind medic dermatolog. Chiar dacă nu a fost niciodată căsătorită și nici copii nu are, doctorița spune că a avut mare noroc cu surorile ei. „Nu am știut ce înseamnă să ți se spargă țeava de apă și să alergi acasă să o repari, sau să-ți plătești lumina, nici să faci revizia la mașină. Problemele cotidiene nu le-am rezolvat eu. Suntem o familie unită și-mi place”, spune doctorița care a ajuns într-un final să aibă două familii dacă o punem la socoteală şi pe cea a celor peste 15.000 de copii pe care i-a operat.

După gardă urmează consultațiile la policlinică

„Eu nu am un program. Plec atunci când îmi termin treaba”. Iar programul începe în fiecare dimineață la 7,30 și se poate termina peste două zile. Nu de puține ori după ce iese din gardă medicul merge la policlinică pentru alte consultații. „Nu știu cum reușește. De unde are atâta energie”, spune mirată una dintre asistentele care lucrează cu dr. Bratu.

500 de operații pe an

Pe an, doctorița operează 400-500 de copii cu tumori, pancreatite, fimoze etc. În alte 500 de cazuri medicul este “mâna a doua” cum se spune, adică ajută alți colegi în sala de operații. „Am avut odată un băiat cu o pancreatită cronică. Pacient de 15 ani. Am stat șase nopți de veghe în spital pentru că se iviseră tot soiul de complicații. De câteva ori am crezut că-l pierd. L-am salvat însă”. Acesta este și motivul pentru care refuză să plece din spital dacă are un caz mai complicat. „E mai simplu să stau aici decât să vin de acasă”.

Când vine vorba despre reputația ei de medic excepțional doctorița face ochii mari: „Eu știu că vin și-mi fac treaba și nu mi se pare nimic deosebit”.

Cu profesorul Pesamosca în sala de operație:

Chiar dacă celebrul chirurg Alexandru Pesamosca nu mai este printre cei vii, respectul și renumele său au rămas intacte printre colaboratori. Medicii și asistentele de la Spitalul „Marie Curie” își amintesc cu drag de el. „Profesorul era foarte sever. Toți îi știam de frică. Când intrai cu el în sala de operație trebuia să fii foarte atent. Țipa la tine, te jignea, dar când operația se termina începea să cânte, trecea pe la fiecare și îl pupa, își cerea scuze. Târziu am înțeles de ce țipa. Voia ca toată lumea să fie foarte concentrată în așa fel încât să dea maximum de randament acolo, în sala de operație”, povestește dr.  Nina Bratu.

Mentor pentru tinerii medici

Așa cum profesorul Pesamosca a format-o pe ea și pe alții, la rândul ei, doctorița Bratu îi instruiește pe cei care, la un moment dat, o vor înlocui în sala de operații: „Sunt mândră de mulți rezidenți cu care am lucrat: dr. Dragoș Moțoi, medic la Ploiești, dr. Băloiu la Oradea, dr. Panait, care acum a plecat în Franța la Lyon și lucrează în specialitatea pentru care s-a pregătit, adică aceea de chirurgie infantilă”.

Profesorul Pesamosca supranumit Ingerul copiilor a operat zeci de mii de micuti de-a lungul carierei sale
Profesorul Pesamosca supranumit Ingerul copiilor a operat zeci de mii de micuti de-a lungul carierei sale

Unul dintre cei mai buni medici chirurgi pediatri este dr. Radu Spătaru, care a rămas doctor la Spitalul Clinic de Copii “Marie Curie”. „A lucrat și el cu profesorul Pesamosca și știu că judecă la fel ca el. Nu se pripește, se gândește de zece ori înainte să ia o decizie. Are 45 de ani, e în spital din 1995 și a fost contaminat de dragostea de a îngriji copii pe care o avea domnul profesor. Facem echipă bună împreună: el vine cu tinerețea, entuziasmul și îndrăzneala de a încerca lucruri noi, eu sunt mai prudentă”, explică doctorița. Combinația este într-o proporție adecvată, iar lucrurile merg bine.

Despre absolvenții de medicină dr. Bratu spune că sunt dornici să învețe, dar nu prea au de la cine. „Din păcate, nimeni nu mai are răbdare să-i învețe. Toată lumea fuge de la stat la privat să mai facă un ban pentru că salariile sunt mici. Școala românească de medicină este foarte bună, dar, din pricina banilor, se strică toată treaba”.

„30 de ani am fost plătită cu 200 de euro. Acum am salariu mare”

Cât despre bani, dr. Bratu spune că a ajuns la un salariu mare: 1.000 de euro după 36 de muncă, incluzând aici și gărzile pe care încă le mai face și sporul de doctorat și pe cel de șef de secție. „E mult. Păi, 30 de ani am fost plătită cu 200 de euro pe lună. Cum să nu spun că acum am salariu mare?”

Norocul ei că nu și-a dorit niciodată și de altfel nici nu erau pe vremea tinereții sale genți luxoase, case cu piscină sau alte răsfățuri: „Am văzut și eu la alte femei genți de 1.000 de euro, dar pe mine nu m-a preocupat niciodată moda. Eu îmi doresc să fiu sănătoasă pentru că, în rest, am tot ce-mi trebuie: un apartament civilizat, dotat cu strictul necesar, o mașină și bani cât să-mi permit o excursie sau să merg la un congres”. Spune că pentru aceasta strânge bani. „Anul acesta am fost la un congres în Orlando, SUA, pe o patologie care mă interesa, congres la care am plătit 600 de dolari SUA taxa de participare, 800 de dolari biletul de avion, plus cinci zile de cazare și masă. În alte câteva zile am fost în excursie și am văzut întreaga Floridă. Îmbin utilul cu plăcutul”, conchide doctorița care
nu-și amintește să-și fi luat vreodată toate zilele de concediu.

Tata Pesi”, medicul care a salvat 50.000 de copii, îngropat în curtea spitalului care îi devenise casă

„Tata Pesi”, cum îl alintau pacienții și colegii pe cunoscutul profesor Alexandru Pesamosca, a redat copilăria pentru 50.000 de micuți. „Nu era intervenție pe care să n-o abordeze. Avea un repertoriu extrem de larg, era de o ingeniozitate pe care greu ți-o poți imagina fără să vezi cu ochii tăi. Și avea niște rezultate extraordinare. L-am văzut personal cum a inventat tehnici în domeniul chirurgiei de malformație, al malformațiilor elementelor toracice, al malformațiilor tubului digestiv”, enumeră prof. dr. Gheorghe Burnei, fost rezident al profesorului Pesamosca.

Visul profesorul Pesamosca a devenit realitate în aces an

Dorința pe care „Îngerul copiilor” a tot repetat-o în ultimii ani de viață – să existe și în București o secție de chirurgie cardiovasculară – a devenit realitate abia în acest an, când au fost realizate primele operații pe cord la Spitalul „Marie Curie”, cu ajutor de la medici italieni. Succesul a fost posibil după schimbarea conducerii spitalului și multe semnale mediatice.

Ani de zile secția în care au fost investiți milioane de euro și echipată cu aparatură de ultimă generație a stat nefolosită pentru că nu se găseau medici care să opereze. Inclusiv EVZ a lansat, imediat după moartea profesorului Pesamosca, o petiție online prin care am cerut deblocarea posturilor pentru a porni secția. Mii de români au semnat-o.

Profesorul Alexandru Pesamosca s-a stins din viață în anul 2011. În ultima parte a vieții a locuit chiar în spital, într-o rezervă. A fost îngropat lângă capela din curtea spitalului, pe a cărei listă de ctitori numele Alexandru Pesamosca e trecut primul.

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel