Din cuprinsul articolului
Urina „urât mirositoare” poate semnala patru afecțiuni: de la infecții bacteriene, la diabet
Cele mai multe cazuri de urină mirositoare se datorează modificărilor inofensive sau minore ale comportamentului personal, cum ar fi consumul anumitor vitamine sau lipsa de lichide.
De cele mai multe ori, urina nu ar trebui să aibă un miros puternic dacă ești sănătos și bine hidratat, spun specialiștii. În schimb, urina care miroase ar putea fi un semn al mai multor modificări în corpul tău, unele mai puțin dăunătoare decât altele.
O „urină urât mirositoare” în special ar putea fi un semn al mai multor probleme de sănătate, inclusiv diabetul necontrolat și boala ficatului gras. Urina mirositoare nu este de obicei un semn al unei boli și ar trebui să dispară în timp. Activitățile inofensive, cum ar fi consumul de sparanghel și anumite vitamine, pot schimba mirosul urinei.
De asemenea, urina ta poate avea un miros mai puternic dimineața sau dacă ești deshidratat.
„Este normal ca urina să aibă un miros mai puternic la prima oră dimineața. După o noapte de somn, urina este mai concentrată și mai mirositoare, precum și de culoare galbenă mai strălucitoare”, a spus doctorul în urologie Amy Krambeck de la Clinica Mayo.
Dar în afara acestor contexte, urina mirositoare ar putea fi un semn al unor probleme de sănătate de o gravitate diferită. În primul rând, ar putea fi un semn al mai multor infecții bacteriene diferite. Bacteriile vă pot contamina urina pe măsură ce trece pe lângă o zonă infectată a tractului urinar, cum ar fi vezica urinară.
Ce poate semnala urina „urât mirositoare”: 1. Infecții de tract urinar (ITU)
Dacă aveți „urină urât mirositoare”, aceasta s-ar putea datora unei infecții bacteriene a tractului urinar. Mirosul poate veni cu câteva alte simptome, inclusiv urină tulbure sau o senzație de arsură în timp ce urinezi. De asemenea, puteți observa că sunteți disperat să urinați.
Mirosul urât poate fi singurul simptom, a explicat doctorul Krambeck: „O infecție a tractului urinar trebuie tratată cu antibiotice pentru a preveni infecția și afectarea rinichilor.”
2. Prostatita
La bărbați, mirosul se poate datora prostatitei. Acesta este momentul în care prostata și zonele dureroase din jurul prostatei devin inflamate. La fel ca o infecție a vezicii urinare, vă poate lăsa, de asemenea, cu un oribil miros de ou putred în urină.
Celelalte simptome ale prostatitei includ durerea în jurul penisului sau scrotului. Bărbații pot, de asemenea, să simtă durere atunci când pleacă sau după ce ejaculează.
Ce poate semnala urina „urât mirositoare”: 3. Diabet necontrolat
Diabetul este atunci când nivelul zahărului din sânge este prea ridicat pe termen lung. Diabetul sever care este scăpat de sub control vă poate lăsa cu o schimbare a mirosului urinei. Mirosul pe care îl lasă este puternic și dulce.
Doctorul Amy Krambeck a explicat că mirosul se poate datora prezenței zahărului și a cetonelor în urină. Ambele substanțe nu se găsesc în mod normal în urină. Asta pentru că corpul tău încearcă să scape de excesul de zahăr prin urină. Pentru unii oameni, acesta este unul dintre primele simptome pe care le vor experimenta oamenii.
4. Afecțiuni hepatice
Problemele hepatice vă pot lăsa, de asemenea, cu o „urină cu miros de mucegai”, explică MedlinePlus. Mirosul se datorează acumulării de toxine în urină, cauzată de faptul că ficatul nu le descompune în mod corespunzător.
Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), care este momentul în care grăsimea se acumulează în ficat, afectează aproape o treime dintre oameni. Este asociat cu multe probleme de bază, cum ar fi obezitatea sau diabetul de tip 2.
Boala vă poate opri în timp ficatul să funcționeze corect. Unul dintre rolurile sale este de a elimina toxinele precum amoniacul din organism. Drept urmare, substanța, care este adesea descrisă ca având un „miros sufocant”, se poate acumula în urină.