Sari la conținut

Urina spumoasă sau de culoare neobișnuită, un semn de alarmă

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Culoarea urinei, un indicator al stării de sănătate

Din cuprinsul articolului

Urina spumoasă. Printre principalele cauze ale modificării aspectului urinei se numără formarea de pietre la rinichi și infecțiile urinare. Culoarea urinei poate oferi indicii importante despre starea de sănătate a unei persoane. 

La femei, vaginul este situat destul de aproape de uretră, din care, pot cădea bucăți de țesut epitelial, sub forma unor secreții mucoase. În acest caz, mucusul este detectat în urină într-o cantitate mică. Mucusul în urină în cantități mari apare, de obicei, în cazul bolilor infecțioase și inflamatorii ale sistemului genito-urinar. De regulă, în același timp, la o femeie apar durerile în zona abdomenului.

”Filamentele de mucus apar, în număr mic, în urina normală. Numărul lor poate crește iîn inflamația sau iritația tractului urinar. În acest caz este recomandat un consult urologic. Tractul urinar poate fi inflamat/iritat în caz de infecție (când și manifestări gen usturimi la urinat, micțiuni dese și reduse în volum) sau calculi/nisip renal/vezical,” a explicat dr. Petre Mureșan, medic de familie.

Dacă pe lângă mucus în urină apar și alte impurități, precum puroiul și sângele, care au un miros neplăcut, trebuie să știi că există posibilitatea că suferi de o boală gravă.

Culoarea urinei

Incolora, transparenta – Bei foarte multa apa si este posibil sa fie nevoie sa mai reduci consumul de apa

Crem, culoarea paiului – Esti sanatos si te hidratezi bine

Galben transparent – Eete normala, nu ai de ce sa-ti faci griji

Galben inchis – Este normala, insa trebuie sa bei mai multa apa

Culoarea chilimbarului sau a mierei – Nu bei suficienta apa

Maronie – Poti avea o boala hepatica sau esti deshidratat sever. Bea apa si mergi la medic daca persista

Roz sau rosiatica – Nu este ceva grav daca ai mancat recent slecla rosie, afine sau rubarba. Insa este posibil sa ai sange in urina. Trebuie sa mergi la medic pentru a vedea daca ai boala renala, tumora, infectie, probleme ale prostatei sau chiar intoxicatie cu mercur

Portocalie – Este posibil sa nu bei suficienta apa. Poate fi de la un colorant alimentar sau sa ai o boala hepatica sau la vezica urinara. Mergi la medic.

Albastra sau verde – Este ceva aparte. Exista o boala genetica rara care transforma culoarea urinei in verde sau albastru, ceea ce pot face si anumite bacterii din urina. Cel mai probabil este un colorant alimentar sau un efect al unui medicament. Nu te panica, mergi la medic.

Acidulata sau spumoasa – Poate semnala un exces de proteine in organism sau probleme renale.

Alimentele, bauturile si medicamentele consumate pot schimba culoarea urinei.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel