Din cuprinsul articolului
Este studiul la care face referire și medicul Adina Alberts, când vorbește despre importanța exercițiilor fizice, mai ales în această perioadă în care suntem prinși în tumultul vieții cotidiene.
„MOMENTE SCURTE DE ACTIVITATE FIZICĂ INTENSĂ pot reduce riscul de deces prematur. Alergatul după autobuz sau urcatul treptelor în fugă sunt doar două exemple de efort fizic intens de scurtă durată.
Prinși în tumultul vieții, mult prea conectați la alte aspecte ale vieții, precum studiile, jobul, problemele familiale, problemele financiare, uităm de importanța exercițiilor fizice și a mișcării în general și pierdem din vedere un lucru esențial: corpul uman este creat pentru mișcare și, în lipsa acesteia, procesele fiziologice și psihice sunt tulburate, uneori pană la dereglarea totală.
Atunci când o persoană încetează activitatea fizică pentru o perioadă de timp mai îndelungată, renunță automat și la capacitatea de a-și pune mușchii în mișcare, riscând astfel să-și deterioreze condiția fizică și să-și deregleze metabolismul, expunându-se la un risc mai mare de moarte prematură, conform unui studiu publicat de Harvard în 2015”, scrie medicul Adina Alberts pe Facebook.
Nu minimizați importanța activităților fizice simple, precum urcatul scărilor, alergarea după autobuz, practicarea jocurilor energice alături de copii sau animale de companie, transportul de alimente grele
„Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, sugerează că episoadele scurte de mișcare intensă sunt asociate cu un risc mai scăzut de moarte prematură, cu precădere a riscului asociat afecțiunilor cardiovasculare.
Cercetătorii au analizat datele fiziologice obținute cu ajutorul dispozitivelor de monitorizare purtate la încheietura mâinii pe o perioadă de o săptămână. Astfel a fost evaluată activitatea a aproximativ 25 000 de persoane din Marea Britanie care au declarat că nu fac sport și alte exerciții fizice în timpul liber.
Cercetătorii au definit „ activitatea fizică viguroasă’’ ca fiind acel tip de mișcare de creștere a ritmului cardiac precum: urcatul scărilor, alergarea după autobuz, practicarea jocurilor energice alături de copii sau animale de companie, transportul de alimente grele, reprize de mers rapid în timpul efectuării unor sarcini obișnuite.
Rezultatele cercetării au evidențiat că doar 3-4 astfel de episoade de câte 1-2 minute de activitate fizică viguroasă pe zi sunt asociate cu o reducere de până la 40% a riscului de deces din cauze generale incluzând aici și cancerul. Riscul de deces asociat bolilor cardiovasculare a fost redus cu până la 49%.
Oamenii își pot proteja sănătatea și pot compensa efectele nocive ale sedentarismului prin creșterea intensității activităților zilnice, lucru ce nu necesită timp, nici abilități speciale, nici pregătire, nici abonamente la sală ci pur și simplu implică efectuarea activitătilor obișnuite cu ceva mai multă energie, după cum declară unul dintre cercetătorii studiului efectuat la Universitatea Sydney”, mai spune Adina Alberts.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…