Din cuprinsul articolului
Demența este un sindrom legat de declinul continuu al creierului, care duce adesea la probleme de memorie și la modificări comportamentale.
Deși nu există un tratament pentru demență, există tratamente și sprijin pentru persoanele care trăiesc cu această boală.
Din acest motiv, cu cât identificați mai repede orice simptome și căutați ajutor profesional, cu atât mai bine.
Potrivit NHS, semnele „comune timpurii” ale demenței includ pierderea memoriei și schimbările de dispoziție.
Cu toate acestea, un expert a explicat că unele persoane pot prezenta semne de demență atunci când gătesc.
Vorbind cu Express.co.uk , Dr. Adam Moreton – consultant psihiatru pentru adulți în vârstă la Pall Mall Medical – a avertizat că nu numai gusturile oamenilor se pot schimba atunci când au demență, ci și capacitatea de a găti o masă la aceleași standarde ca înainte.
„Anumite tipuri de demență, cum ar fi cele care afectează partea frontală a creierului, pot afecta preferințele alimentare – de exemplu, dezvoltarea unui apetit pentru dulciuri mai târziu în viață”, a spus el.
„Dar acesta nu este, de obicei, primul simptom al demenței.
„Pe măsură ce demența se dezvoltă, poate afecta apetitul, înghițirea sau amintirile că a mâncat recent.”
Dar schimbările în modul în care o persoană pregătește și gătește cina ar putea apărea înaintea schimbărilor în gusturile sale, a spus el.
Dr. Moreton a continuat: „O problemă care ar putea fi observată din timp este reprezentată de dificultățile de planificare și organizare. Acest lucru se numește „funcție executivă”.
„În ceea ce privește mâncarea și alimentația, demența poate afecta capacitatea unei persoane de a găti.
„Fără să ne dăm seama, atunci când pregătim o masă, folosim de fapt o mare parte din puterea creierului.”
El a adăugat: „Trebuie să organizezi calendarul pentru o mulțime de sarcini diferite și să le aduci împreună pentru masă.
„Demența se poate manifesta atunci când o persoană care era un bucătar foarte bun se străduiește acum să pregătească mâncarea la standardele sale anterioare.”
Societatea Alzheimer adaugă că schimbările în gusturile unei persoane ar putea însemna că aceasta mănâncă acum alimente care contravin convingerilor personale.
„O persoană cu demență poate începe să dezvolte schimbări în modul în care experimentează aromele”, spune organizația caritabilă.
„Este posibil să înceapă să se bucure de arome care nu le plăceau înainte sau să nu le placă alimentele care le-au plăcut întotdeauna.
„Uneori, persoanele cu demență fac alegeri alimentare care nu corespund convingerilor sau preferințelor lor obișnuite. De exemplu, o persoană care a fost vegetariană toată viața poate dori să mănânce carne.”
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…