Alimentul criticat adesea nu este chiar atat de nociv pe cat are reputatia. Oamenii de stiinta spun ca este o optiune alimentara benefica.
Cercetatorii sunt de parere ca reputatia negativa a cartofilor provine din modul traditional de preparare si din optiunile de servire: prajiti, plini de sare si insotiti de grasimi nesanatoase. Ei cred ca, preparati cum trebuie, cartofii pot face parte dintr-o dieta sanatoasa.
Pentru studiul lor, cercetatorii au analizat un grup de 50 de adulti, luand in calcul factori precum tensiunea arteriala, colesterolul si nivelul de insulina. Ei le-au inlocuit meniul obisnuit cu cartofi si cereale rafinate, ambele preparate de Centrul de studiere al dietei metabolice din cadrul universitatii, relateaza Mind Body Green.
Timp de o luna, participantii au mancat o versiune a acestor meniuri, apoi au luat o pauza de doua saptamani, dupa care au continuat cu cealalta optiune de meniu. Indiferent ca au continut sau nu cartofi, meniurile aveau acelasi continut de calorii si de carbohidrati pentru a determina precis impactul cartofilor asupra sanatatii.
Cercetatorii au descoperit ca atunci cand subiectii mancau mai multi cartofi, nivelul de nutrienti precum potasiul si fibrele era mai mare. Insa studiul nu a determinat ca daca mananci cartofi, ai un nivel crescut de glucoza in sange. Totodata, indicatorii de colesterol, insulina, precum si cei cardiometabolici nu au inregistrat un impact negativ.
Nu toti cartofii trebuie pusi in aceeasi oala
Cartofii pe care i-au mancat participantii la acest studiu au fost preparati in mod sanatos, dar asta nu inseamna ca au fost fierti si n-aveau niciun gust, ci au fost asezonati cu ingrediente precum ceapa verde, pesmet si chiar branza, pentru a le da un gust mai bun.