Din cuprinsul articolului
Oncologii se confruntă în prezent cu o creștere substanțială a cazurilor de cancer pulmonar, în special în rândul persoanelor care au început să fumeze în anii 1970 sau 1980, după cum a declarat profesorul Christoph Zielinski, directorul medical al Wiener Privatklinik. Acesta a mai precizat că aproximativ o treime dintre pacienții săi cu cancer pulmonar sunt nefumători. În experiența sa cu pacienții din România, el întâlnește frecvent cazuri de melanom malign rezultat în urma expunerii la soare. Din păcate, există și cazuri de cancere metastatice datorate lipsei de vaccinare împotriva infecției cu HPV.
Dr. Christoph Zielinski, oncolog, se numără printre primii 2% dintre cercetătorii științifici la nivel mondial. El este coordonatorul Centrului de oncologie al Academiei Central Europene din cadrul Spitalului Wiener Privatklinik. Cercetările sale se concentrează în principal pe studii clinice în domeniul cancerului de sân și pulmonar, precum și pe medicina personalizată și imuno-oncologia.
În ceea ce privește factorii care pot contribui la dezvoltarea tumorilor, Dr. Zielinski evidențiază vârsta avansată a pacienților, precum și poluarea mediului și fumatul.
”În primul rând, este vorba de vârsta lor înaintată, pacienţii îmbătrânesc iar cancerul este o boală a oamenilor în vârstă.
În al doilea rând, poluarea are o contribuţie majoră la apariţia cancerului, în special a cancerului de plămâni. Dar şi fumatul. Vedem acum efectul fumatului la cineva care a început să fumeze în anii ‘70 sau ‘80 şi acum dezvoltă cancer pulmonar. Este o avalanşă a bolii.
Cancerul pulmonar este factorul determinant al cancerului asociat cu decesul în Europa Centrală şi de Sud-Est. E îngrozitor ce se întâmplă în Ungaria, de exemplu, care înregistrează una dintre cele mai mari rate de deces în Europa”, a declarat pentru News.ro prof. univ. dr. Christoph Zielinski, director medical al Wiener Privatklinik.
Întrebat dacă fumătorii riscă să dezvolte un anumit tip de cancer, acesta a răspuns:
”Sigur! Oricine fumează se află şi în riscul de a dezvolta fie boli cardiovasculare, infarct miocardiac sau accident vascular cerebral sau o afecţiune oncologică”, a spus acesta.
Acesta precizează că dintre pacienţii săi cu cancer pulmonar, o treime sunt nefumători.
”Fumatul pasiv e o problemă majoră. Dacă de exemplu cineva din biroul tău fumează şi eşti fumător pasiv, asta e o problemă”, a spus Prof. Univ Dr. Christoph Zielinski.
Potrivit specialiştilor de la Spitalul Wiener Privatklinik din Viena, cel mai tânăr pacient cu cancer pulmonar pe care l-au tratat avea 17 ani.
În ceea ce priveşte cele mai întâlnite tipuri de cancer în rândul pacienţilor spitalului sunt: cancerul pulmonar, cancerul la colon şi cancerul mamar la femei.
”Din România întâlnim destul de des cazuri de melanom malign, ca urmare a expunerii la soare şi, din păcate, avem şi cazuri de cancere metastatice ca urmare a nevaccinării contra infectiei cu virusul Human Papilloma Virus (HPV)”, a spus el.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…