Sari la conținut

Unul din cinci adulți cu Long Covid se luptă cu activitățile zilnice. Simptome debilitante care nu trebuie ignorate

oboseala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Milioane de adulți americani se luptă cu Long COVID, iar o cincime are simptome atât de debilitante încât interferează cu activitățile zilnice, arată un nou raport.

Potrivit echipei de cercetători de la Centers for Disease Control and Prevention din SUA, „simptomele raportate frecvent includ oboseala care interferează cu viața de zi cu zi, dificultăți de gândire sau de concentrare, tuse și palpitații”.

Potrivit CDC, Long COVID poate include „o gamă largă de simptome în curs de desfășurare”, cum ar fi oboseală, ceață cerebrală, senzație de epuizare după exerciții fizice, tuse, dificultăți de respirație, tulburări de somn, depresie/anxietate, dureri articulare, probleme gastro-intestinale și multe altele .

„Majoritatea persoanelor cu simptome lungi de COVID văd o îmbunătățire semnificativă după 3 luni, în timp ce alții pot observa o îmbunătățire până la 6 luni de la apariția primelor simptome”, a menționat CDC.

Unul din cinci adulți cu Long Covid se luptă cu activități zilnice

În noul studiu, publicat în Morbidity and Mortality Report, cercetătorii conduși de Nicole Ford de la Centrul Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii din cadrul CDC au analizat datele federale din 2023 care au sondat adulții americani.

Ei au descoperit că aproximativ 1 din 16 adulți (6,4%) chestionați au spus că suferă în prezent de COVID-19 lung, care a fost definit ca având simptome persistente care durează 3 luni sau mai mult după o criză de COVID-19.

Dintre cei cu Long COVID, 19,8% „au raportat limitări semnificative ale activității din cauza simptomelor lor”, a raportat grupul Ford.

Acest lucru a însemnat că activitățile zilnice de acasă și de la locul de muncă, cum ar fi mersul pe jos, exercițiile fizice, cumpărăturile, treburile casnice și altele asemenea, au fost reduse „foarte mult” de simptomele continue de COVID Long, au spus autorii.

Toate acestea înseamnă că mulți americani cu COVID lung „ar putea avea nevoie de sprijin suplimentar pentru a ajuta recuperarea, cum ar fi resursele de îngrijire a sănătății și acomodarea la locul de muncă”, a spus echipa CDC.

Aceste constatări susțin importanța continuă a instrumentelor de reducere a riscului de COVID lung, inclusiv vaccinarea, au subliniat Ford și colegii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel