Categories: Stil de viaţă

De ce spun nutriționișții că e sănătos să înlocuiești uleiul cu untura

Untura e mai sănătoasă de folosit la gătit și în special la prăjit, pentru că uleiurile vegetale degajă substanțe toxice care pot cauza cancer, boli de inimă și chiar demență, potrivit unui nou studiu.

Uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate, precum cel de floarea-soarelui și cel de porumb elimină o cantitate mare de aldehide, niște substanțe toxice ”învinovățite” de apariția mai multor boli.

Cu toate că uleiul de măsline e mai sănătos decât alte uleiuri vegetale, tot untul și untura sunt mai sănătoase.

Untura indcată la prăjit

Profesor ul Martin Grootveld de la Universitatea De Montfort a descoperit că dacă gătești pește cu ulei de porumb sau de floarea-soarelui, sunt eliberate de 200 de ori mai multe aldehide toxice decât limita zilnică admisă.

Prof. Grootveld susține că toate uleiurile vegetale produc aceleași reacții chimice la temperaturi înalte, cele bogate în grăsimi polinesaturate o cantitate mare de substanțe toxice, cele bogate în grăsimi mononesaturate mai puține, iar grăsimile saturate cele mai puține.

Ce alte avantaje are untura

Iată câteva motive pentru care s-ar putea să consideri înlocuirea uleiului cu untură în anumite cazuri:

  • Aromă și gust: Untura adaugă un gust și o aromă bogată mâncărurilor. Dacă vrei să adaugi un element de savoare mai intensă la preparatele tale, untura poate fi o alegere excelentă.
  • Textură și consistență: Untura poate oferi un caracter crocant sau o textură mai bogată unor mâncăruri prăjite sau coapte. Astfel, poate fi ideală pentru preparatele precum cartofii prăjiți sau produsele de patiserie.
  • Valoare nutrițională: Untura conține vitamine și minerale, cum ar fi vitamina A și D, care pot adăuga valoare nutrițională mâncărurilor. Cu toate acestea, untura este și bogată în grăsimi saturate, ceea ce ar putea să fie un dezavantaj pentru persoanele cu dietă sănătoasă sau cu probleme de sănătate legate de colesterol.
  • Temperatură ridicată de ardere: Untura are o temperatură de ardere mai mare decât unele uleiuri vegetale, ceea ce înseamnă că poate fi mai potrivită pentru prăjire la temperaturi ridicate, deoarece nu se descompune sau devine instabilă la fel de repede.
  • Origine locală: Pentru unii oameni, folosirea unturii poate fi o opțiune mai sustenabilă și locală, deoarece poate proveni din surse locale și nu necesită transporturi lungi, așa cum se întâmplă în cazul multor uleiuri vegetale.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: