Sari la conținut

Universitatea din Oxford: Ivermectina, un posibil tratament eficient pentru Covid

Ivermectina

Ivermectina, testată la Oxford. Universitatea Oxford a anunţat miercuri că testează medicamentul antiparazitar ivermectină ca posibil tratament împotriva COVID-19, în cadrul unui studiu susţinut de guvernul britanic care are drept obiectiv vindecarea pacienţilor fără a necesita spitalizare, transmite Reuters.

Ivermectina a avut ca efect reducerea multiplicării virale în studii pe laborator, conform Universităţii Oxford care aminteşte că un mic studiu pilot a arătat că dacă acest medicament este administrat din stadiile incipiente ale bolii poate reduce încărcătura virală şi durata simptomelor la pacienţii cu forme moderate de COVID-19.

Ivermectina, neindicată anumitor categorii de persoane

Denumit „PRINCIPLE”, acest studiu susţinut de guvernul britanic a arătat în luna ianuarie că antibioticele azitromicină şi doxiciclină sunt în general ineficiente împotriva primelor stadii ale bolii COVID-19.

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dar şi autorităţile de reglementare europene şi americane s-au arătat împotriva folosirii ivermectinei în tratarea pacienţilor cu COVID-19, acest medicament este folosit de unele ţări în acest scop, printre care şi India.

„Prin includerea ivermectinei într-un studiu de dimensiuni mari, aşa cum este PRINCIPLE, sperăm să obţinem dovezi clare cu privire la cât de eficient este acest tratament împotriva COVID-19, precum şi dacă există beneficii sau pericole asociate folosirii sale”, a declarat Chris Butler, unul dintre coordonatorii acestui studiu.

Persoanele ca suferă de boli grave ale ficatului, care primesc medicamentul anticoagulant warfarin sau care urmează alte tratamente despre care se ştie că interferează cu ivermectina vor fi excluşi din procesul de testare, conform reprezentanţilor Universităţii Oxford.

Ivermectina este cel de-al şaptelea tratament care este testat în cadrul acestui studiu şi care este evaluat alături de medicamentul antiviral favipiravir, conform Universităţii Oxford.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel