Sari la conținut

Uniunea Europeană, acuzații grave la adresa AstraZeneca

Pfizer
Sursă foto: Doctorul Zilei
A început procesul cu Pfizer

Uniunea Europeană, acuzații grave la adresa AstraZeneca.

Comisia Europeană intentează un nou proces împotriva AstraZeneca, susținând că laboratorul anglo-suedez a încălcat contractul de aprovizionare cu vaccinuri anti-Covid. Procesul este al doilea intentat de blocul comunitar împotriva AstraZeneca.

Uniunea Europeană, acuzații grave la adresa AstraZeneca

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al Bruxellesului a anunțat că plângerea a fost depusă depusă marţi şi vizează tot întârzieri în livrarea vaccinului anti-Covid AstraZeneca-Oxford. Avocatul companiei a declarat că noul proces nu este necesar, având în vedere că există deja unul în desfășurare. Audierea ar urma să aibă loc la un tribunal din Bruxelles pe 26 mai. De asemenea, reprezentanții AstraZeneca spun că prima acțiune în justiție a UE este lipsită de motivație, afirmând că instituția a respectat contractul.

AstraZeneca a livrat Uniunii Europene în primul trimestru al lui 2021 doar 30 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, din cele 120 de milioane prevăzute în contract. Pentru cel de-al doilea trimestru, compania a anunţat că va putea livra numai 70 de milioane din cele 180 de milioane de doze anunțate iniţial.

„În procedura declanşată cerem, ca o compensație parțială și imediată pentru întârzieri, livrarea celor 90 de milioane de doze restante din primul trimestru. Iar livrarea acestora să se încheie până la sfârşitul lunii iunie.

Cerem ca tribunalul să ceară societăţii efectuarea livrărilor, iar în cazul în care nu-şi respectă această obligaţie să putem cere plata unor penalităţi financiare” , a declarat un reprezentant legal al Uniunii Europene.

AstraZeneca acuză problemele de producție și restricții de export

De cealaltă parte, Hakim Boularbah, avocatul companiei, a subliniat că obiectivul AstraZeneca este de a livra 100 de milioane de doze până la jumătatea anului. De asemenea, acesta a ținut să precizeze că AstraZeneca nu este obligată să livreze întregul volum de doze stabilit în contract, întrucât s-a angajat doar „să depună eforturi” pentru a-l realiza.

El a refuzat să răspundă la întrebarea dacă AstraZeneca ar putea accepta cererea UE de a livra 120 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie. Compania a menționat problemele de producție și restricțiile de export ca motive pentru întârzierea aprovizionării către UE.

Avocatul UE a declarat instanței că UE speră ca restul celor 300 de milioane de doze contractate să poată fi livrate de AstraZeneca până în septembrie, deși nu a depus o cerere formală în acest sens.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel