Sari la conținut

Unii părinți consideră că alcoolul nu poate afecta creșterea copilului. Ce spun specialiștii?

consumul de alcool
Sursa foto: pexel.com
consumul de alcool afectează creierul

Unii părinți consideră că alcoolul nu poate afecta creșterea copilului. Potrivit unui studiu realizat la cererea asociației Spirits România, o preocupantă realitate a fost scosă la iveală în ceea ce privește atitudinea părinților față de consumul de alcool al adolescenților.

Se pare că o proporție semnificativă, aproximativ o treime dintre părinții de adolescenți, aleg să nu impună reguli stricte cu privire la consumul de alcool al copiilor lor.

Unii părinți consideră că alcoolul nu poate afecta creșterea copilului

Pentru 57% dintre  părinți, consumul de alcool nu este perceput ca fiind cel mai mare risc pentru dezvoltarea normală a copiilor lor, conform rezultatelor acestui studiu.

Cifrele relevă faptul că un sfert dintre părinți consideră că este acceptabil ca adolescenții să consume alcool în mod ocazional, cu condiția să nu facă abuz de acesta. Cu toate acestea, doar 37% dintre părinți admit că interzic complet consumul de alcool adolescenților lor.

În ciuda avertismentelor medicale cu privire la efectele negative ale consumului de alcool asupra dezvoltării creierului adolescenților, majoritatea părinților par să le ignore.

Din totalul participanților la studiu, doar 18% sunt conștienți că adolescenții lor consumă alcool, iar majoritatea acestora au aflat acest lucru direct de la proprii copii (83.62%).

Ideea de a-i face cunoștință unui copil cu alcoolul, de exemplu, cu un pahar de vin la masă, se spune că va elimina noutatea și va descuraja consumul excesiv de alcool. Așadar este doar un un mit, spun experții.

,,Alcoolul afectează copiii mai mult decât adulții”, a declarat Dr. John Green, medic de familie în Prudhoe, Northumberland. ,,Este evident că  alcoolul poate influența dezvoltarea normală a organelor vitale și funcțiilor copiilor, inclusiv creierul, ficatul, oasele și hormonii. De asemenea, există legături cu sănătatea mentală a acestora, putând duce la sentimente de depresie și afectând performanța lor școlară”, a adăugat el.

Alcoolul poate să devină ușor o dependență

Prea mulți oameni încă mai cred că familiile din Franța care beau împreună îi protejează pe copii. Când, de fapt, ratele de dependență la alcool și de consum excesiv de alcool din această țară sunt mai mari decât cele din Marea Britanie.

Aceste constatări indică faptul că subiectul consumului de alcool în rândul adolescenților rămâne un subiect tabu pentru mulți părinți.

Psihologul Violeta Carmen Tapai subliniază că această reticență poate împiedica părinții să solicite ajutor din partea școlilor sau a specialiștilor, ceea ce ar putea limita accesul la soluții eficiente și adaptate nivelului de gravitate.

Având în vedere că consumul de alcool în rândul adolescenților nu reprezintă doar o problemă individuală sau familială, ci și o chestiune socială și de sănătate publică, este necesară conștientizarea, asumarea și abordarea acestei probleme prin campanii și programe extinse care să implice elevii, părinții, profesorii și societatea civilă, conform theguardian.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel