Categories: Ştiri sănătate

UNICEF, UNFPA, OMS pledează pentru oprirea atacurilor asupra serviciilor medicale din Ucraina

Ucraina este cuprinsă de conflictul început de Putin pe 24 februarie, 2022. Din acea zi, mii de oameni și-au pierdut viața pentru a apăra valorile și integritatea statului și cetățenilor. 

De asemenea, multe alte mii de persoane au părăsit granița, mergând către alte state vecine pentru a găsi adăpost și siguranță.

Deși președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut că își dorește demilitarizarea Ucrainei, bombele și atacurile au atins sute de cetățeni inocenți, fără pregătire militară.

Spitalele și unitățile sanitare sunt, în continuare, bombardate. Astfel, Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell, Directorul Executiv al UNFPA, Dr. Natalia Kanem, și Directorul General al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus fac o declarație comună în care cer oprirea imediată a atacurilor asupra serviciilor medicale.

„Opriți atacul asupra serviciilor medicale”

„Facem astăzi apel la încetarea imediată a tuturor atacurilor asupra serviciilor medicale din Ucraina. Aceste atacuri îngrozitoare ucid și rănesc grav pacienți și cadre medicale, distrugând infrastructura medicală atât de vitală și forțând mii de oameni să renunțe la accesarea serviciilor medicale, în ciuda nevoilor urgente.

Atacarea persoanelor celor mai vulnerabile – a bebelușilor, a copiilor, a femeilor însărcinate, a persoanelor care suferă de boli și afecțiuni și a cadrelor medicale care își riscă propria viața pentru a salva vieți – este un act de o cruzime inacceptabilă.

De la începutul războiului din Ucraina, Sistemul de monitorizare a atacurilor asupra serviciilor medicale (SSA) a înregistrat 31 de atacuri asupra unităților medicale. Potrivit rapoartelor, 24 de incidente au dus la deteriorarea sau distrugerea unor unități medicale, iar în cinci cazuri au fost deteriorate sau distruse ambulanțe. Aceste atacuri au provocat moartea a cel puțin 12 oameni și rănirea a 34 de persoane, afectând accesibilitatea și disponibilitatea serviciilor medicale esențiale. OMS verifică și alte semnalări, fiind raportate în continuare atacuri, în ciuda apelurilor la protejarea serviciilor medicale.

Atacurile asupra sistemului medical și a cadrelor medicale afectează în mod direct accesul populației la servicii medicale esențiale – mai ales în cazul femeilor, al copiilor și al altor categorii vulnerabile. Am asistat deja la o creștere a nevoilor de îngrijiri medicale de care au nevoie femeile însărcinate, proaspetele mămici, copiii mici și persoanele mai în vârstă din Ucraina, în timp ce accesul la servicii devine tot mai restrâns din cauza violențelor.

De exemplu, de la începutul războiului, au avut loc peste 4.300 de nașteri în Ucraina, iar 80.000 de femei ucrainene așteaptă să nască în următoarele trei luni. Rezervele de oxigen și de materiale medicale, inclusiv pentru gestionarea complicațiilor apărute în timpul sarcinii, sunt tot mai mici.

Sistemul medical din Ucraina este în mod clar supus unei presiuni enorme, iar prăbușirea sa ar fi o catastrofă. Trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni acest lucru.

Este necesar să se respecte dreptul internațional umanitar și drepturile omului, iar protecția civililor trebuie să fie principala noastră prioritate.

Partenerii din sectorul umanitar și cadrele medicale trebuie să aibă posibilitatea să continue și să extindă în siguranță furnizarea serviciilor medicale esențiale, inclusiv vaccinarea împotriva COVID-19 și a poliomielitei, precum și livrarea de medicamente vitale pentru civilii din toată Ucraina și pentru refugiații care trec granița în țările vecine. Ar trebui să fie disponibile în mod sistematic servicii medicale la punctele de frontieră, inclusiv îngrijiri imediate și posibilitatea transferării copiilor și a femeilor însărcinate.

Este crucial ca actorii din sectorul umanitar să beneficieze de acces sigur și neîngrădit pentru a ajunge la TOȚI civilii în dificultate, oriunde s-ar afla aceștia. UNICEF, UNFPA și OMS încearcă să extindă împreună cu partenerii lor sprijinul și serviciile vitale necesare pentru a acoperi nevoile medicale urgente. Trebuie să putem livra în siguranță materiale medicale de urgență – inclusiv cele necesare pentru îngrijiri obstetrice și neonatale – centrelor medicale, unităților temporare și adăposturilor subterane.

Unitățile și serviciile medicale ar trebui să fie protejate împotriva actelor de violență și a blocajelor. În plină pandemie de COVID-19, care a pus deja o presiune enormă asupra sistemelor de sănătate și a personalului medical, astfel de atacuri pot fi și mai devastatoare pentru populația civilă. Pentru binele cadrelor medicale și al tuturor ucrainenilor care au nevoie de acces la servicii medicale vitale, toate atacurile asupra unităților medicale și a altor infrastructuri civile trebuie să înceteze.

În încheiere, facem apel la încetarea imediată a focului, cu asigurarea accesului neîngrădit pentru ca populația în dificultate să poată beneficia de asistență umanitară. Se poate găsi o soluție pașnică pentru a pune capăt războiului din Ucraina”.

 

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

6 minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

36 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: