Din cuprinsul articolului
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, admite că este dificilă situaţia farmaciilor independente, care nu fac parte din lanţuri de farmacii şi care reclamă că se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza lipsei fondurilor pentru medicamente compensate sau gratuite.
”Într-adevăr, România se confruntă cu o situaţie economică dificilă, în toate domeniile, şi evident că acest lucru se răsfrânge, cumva, inevitabil, şi în domeniul sănătăţii. Însă noi am făcut la CNAS, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Guvernul României au făcut sincer eforturi semnificative astfel încât să nu existe turbulenţe, să nu existe dificultăţi în ceea ce priveşte actul medical.
Termenele de plată ajung şi la 90 de zile
Baciu a ţinut să dea asigurări că ”banii nu se împart discreţionar, preferenţial sub nicio formă”, iar sumele sunt împărţite proporţional, pe baza solicitărilor venite din judeţe către CNAS.
„CNAS nu este ca o bancă”
”Sunt conştient că există dificultăţi şi situaţii realmente complicate, în special pentru farmaciile mici. Situaţia este una dificilă, nu neg acest lucru, admit această situaţie. Rezolvarea este una care presupune contribuţia mai multor instituţii, nu este numai una care ţine de CNAS. Noi tot ceea ce ţine de noi, vă asigur că am făcut totdeauna.
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat alocarea suplimentară a 868 de milioane de lei pentru sistemul sanitar. Din această sumă, cea mai mare parte, respectiv 500 de milioane de lei este alocată pentru medicamente şi programele naţionale de sănătate, 200 de milioane de lei pentru spitale şi 168 de milioane de lei pentru salarii şi gărzi.