Unele dintre cele mai sănătoase alimente cauzează cele mai multe cazuri de intoxicaţii alimentare

,,Nu vrem să descurajăm oamenii să consume aceste alimente, însă trebuie să fie foarte atenţi la modul cum le gătesc”, explică Dr. Patricia Griffin unul dintre autorii studiului.

Conform rezultatelor cercetării, spanacul şi salata verde sunt principalii vinovaţi în producerea intoxicaţiilor alimentare.  Aproximativ 1 din 5 cazuri de îmbolnăviri şi 236 de decese au fost asociate consumului de fructe şi legume, iar jumătate din numărul total al cazurilor de infecţii alimentare au fost cauzate de produse care aveau în componenţa lor aceste alimente.

Multe dintre îmbolnăvirile provocate de consumul de vegetale provin de la un norovirus care are legătură mai degrabă cu sursa de unde provin alimentele şi nu cu  alimentele în sine.

 

Toxiinfecţiile alimentare sunt afecţiuni digestive acute determinate de ingestia, o dată cu hrana, a unei toxine alimentare.

Cel mai adesea se caraterizează prin apariţia diareii,îinsoţită de dureri abdominale, greţuri, vărsături, balonare, colici abdominale, în unele cazuri dureri de cap, paloare, transpiraţii, febră

. Alimentele pot fi contaminate prin următoarele metode:
– pe parcursul procesului de preparare
– pe parcursul creşterii în cazul fructelor şi legumelor, care pot fi contaminatea dacă sunt folosite îngrăşămintele naturale sau dacă este folosită irigaţia cu apă dintr-o sursă contaminată
– prin contaminare din mediul înconjurător, cu microorganisme patogene care se pot găsi în praf, pământ, apă.

 

Pentru a evita apariţia toxiinfecţilor alimentare sunt recomandate următoarele măsuri:
– atenţie sporită în momentul în care faceţi cumpărăturile

– înainte să vă apucaţi să gătiţi trebuiă să vă spălaţi bine pe mâini
– nu este recomandată utilizarea aceloraşi recipiente pentru păstrarea şi tăierea cărnii crude şi pentru prepararea legumelor şi fructelor care vor fi consumate nepreparate termic

– dezinfectaţi ustensilele pe care le folosiţi pentru tăierea cărnii crude după fiecare utilizare
– pastraţi corect alimentele (în frigider la temperaturi mai mici sau egale cu 4 grade Celsius)

– citiţi cu atenţie instrucţiunile de pe etichetele produselor deoarece conţin informaţii despre păstrarea şi prepararea corectă.

Recent Posts

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

11 minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

42 de minute ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

o oră ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

2 ore ago

Citeste si: