Din cuprinsul articolului
Sainte-Chapelle, una dintre cele mai cunoscute structuri arhitecturale ale Evului Mediu, a fost construită la Paris la mijlocul secolului al XIII-lea la ordinul regelui Ludovic al IX-lea al Franței.
Această clădire, cunoscută pentru splendidele sale vitralii, a fost proiectată cu un scop foarte specific: să găzduiască una dintre cele mai importante colecții de relicve din lume.
Printre acestea se afla coroana de spini, obiectul care, potrivit Bibliei, a fost pus pe capul lui Iisus în timpul răstignirii sale.
Coroana de spini este unul dintre cele mai sacre obiecte din creștinism. Relevanța sa începe la Ierusalim, unde este menționată în scrisori din secolul al V-lea, precum cele ale lui Paulinus din Nola.
În anul 570, relicva este descrisă ca aflându-se în Bazilica din Sion. Cu toate acestea, din cauza invaziilor persane din secolul al VII-lea, coroana a fost mutată la Constantinopol.
În timpul secolului al X-lea, Imperiul Bizantin s-a confruntat cu o criză economică care a dus la vânzarea relicvei. În 1238, monarhia franceză, sub domnia lui Ludovic al IX-lea, a achiziționat acest obiect.
Pentru a-l onora, Ludovic al IX-lea a ordonat construirea Sainte-Chapelle din Paris, o capelă creată pentru a păzi coroana de spini.
Astfel, aceasta a rămas în Sainte-Chapelle până la Revoluția franceză. În acea perioadă, a fost mutată pentru scurt timp la Bibliothèque Nationale de France. În cele din urmă, în 1801, Concordatul cu Biserica Catolică a stipulat că relicva ar trebui să se întoarcă la locul său de origine și a fost depusă în Catedrala Notre-Dame din Paris.
Coroana de spini este păstrată în prezent în Catedrala Notre-Dame din Paris. Pe 15 aprilie 2019, aceasta a fost salvată de pompieri în timpul incendiului care a devastat catedrala.
Obiectul, salvat în stare admirabilă, este acum protejat într-un tub de sticlă și aur.
Relicva cunoscută drept coroana de spini a lui Hristos este o circumferință de ramuri sau trestii împletite, cu diametrul de 21 de centimetri, păstrată acum într-un tub de sticlă circular.
Această structură pare să reprezinte baza pe care ar fi fost împletite spinii originali. De-a lungul timpului, spinii au fost împrăștiați în întreaga lume, lăsând doar această bază ca dovadă.
Sfârșitul de an aduce nu doar magia sărbătorilor, ci și vibrații stelare speciale pentru unele…
Abundență și noroc pentru două zodii. Data de 19 noiembrie 2024 marchează un moment astral…
Acest test de doar 2 minute poate depista autismul. Ai simțit vreodată că ție sau…
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a lansat prognoza meteo pentru intervalul 18 noiembrie - 16…
Indiferent dacă mașina dvs. de spălat vibrează în mod constant atunci când este utilizată sau…
Astrologii nu ascund că trei semne zodiacale urmează să-și descopere destinul până pe 6 decembrie.…