Din cuprinsul articolului
Medicamentele expirate. În toamna anului trecut, președintele României promulga legea care prevede că medicamentele expirate şi cele provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.
Cu toate acestea, deși au trecut câteva luni de când spitalele sunt obligate să amenajeze centre de colectare a medicamentelor expirate sau nefolosite, românii nu au aflat încă despre acest lucru și nu merg să ducă pastilele de care nu mai au nevoie.
Ce poți face cu medicamentele expirate. Unde le poți duce
Medicamentele expirate sau pe care pacienții nu le mai folosesc pot fi predate în recipiente special amenajate în curtea fiecărui spital, care să permită accesul ușor al cetățenilor.
Obligația de a amenaja astfel de centre revine, ca urmare a modificării Legii nr. 95/2006, spitalelor, publice și private, costurile fiind decontate prin transfer de la bugetul de stat. Până acum câteva luni, românii puteau duce medicamentele expirate la farmacie.
Multe spitale au informații pe site-ul oficial despre funcționarea acestor centre, dar oamenii nu au ținut cont.
Fiecare unitate sanitară și-a adaptat programul în funcție de cum a organizat centrul. Potrivit evz.ro, sunt spitale care permit accesul la centrul de colectare în orice moment al zilei, în timp ce altele asigură aceste centre doar pentru câteva ore.
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a pus la dispoziţia populației un punct de colectare deschis în fiecare zi de miercuri, între orele 9.00 şi 11.00.
- Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” București are un centru deschis în fiecare zi de miercuri, în intervalul orar 12.00 – 13.00.
- La Spitalul Băneasa din cadrul rețelei private Regina Maria funcționează un centru deschis două zile pe săptămână, marți și vineri, între 10,00 și 12,00.
- În județul Olt, deși toate spitalele publice au deschis astfel de centre de colectare, într-un singur centru s-au adus medicamente. Spitalul Orășenesc Balș are centrul de colectare deschis zilnic, de luni până vineri, în intervalul 8,00 – 15,00.
Ce medicamente pot aduce românii la spitale
Spitalele colectează medicamentele separat pe patru categorii distincte:
- deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice
- deșeuri de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conținute într-un recipient cu potențial înțepător- fiole din sticlă, seringi pre-umplute cu medicament sau goale
- deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune- spray-uri
- deșeuri de medicamente, cu excepția celor citotoxice și citostatice