Unde doare pancreasul? Inflamația acestui organ poate fi fatală

Unde doare pancreasul? Pancreatita acută reprezintă o inflamație bruscă a pancreasului, care poate varia de la o inflamație ușoară până la o necroză severă și extinsă a țesutului pancreatic, uneori asociată cu insuficiență multi-organică. Majoritatea cazurilor sunt moderate, având o rată de mortalitate sub 1%. În schimb, formele severe de pancreatită au o rată de mortalitate ce depășește 20%.

Pancreasul este o glandă de dimensiuni mari situată în partea superioară a abdomenului, în spatele stomacului. Acesta are rolul de a produce enzime digestive și hormoni necesari proceselor metabolice.

În cazul pancreatitei, enzimele care în mod normal sunt eliberate în tractul digestiv încep să atace pancreasul însuși. Glanda se inflamează și se umflă, iar acest proces conduce la eliberarea suplimentară de enzime în țesuturile învecinate și în sânge.

Cauzele pancreatitei acute

Acest proces de auto-digestie încetinește digestia normală și provoacă durere. Alte funcții ale corpului pot fi de asemenea afectate. Dacă episoadele de pancreatită sunt severe, prelungite sau recurente, pancreasul poate suferi deteriorări și cicatrizări permanente, conform Harvard Health Publishing.

Nu se cunoaște cu exactitate de ce enzimele pancreatice încep să atace pancreasul. Cu toate acestea, există mai mulți factori declanșatori care pot duce la pancreatită acută.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale pancreatitei acute o reprezintă calculii biliari. Aceștia se pot deplasa din vezica biliară și pot bloca canalul pancreatic. Acest canal are rolul de a transporta enzimele digestive din pancreas către intestinul subțire. Atunci când este blocat, enzimele rămân captive în pancreas și încep să-l inflameze.

O altă cauză majoră a pancreatitei este consumul excesiv de alcool. Deși majoritatea persoanelor care consumă alcool nu dezvoltă pancreatită, există cazuri în care unii indivizi fac această afecțiune după ingestia unor cantități mari de alcool. Riscul crește și mai mult dacă alcoolul este consumat în combinație cu fumatul.

Pancreatita acută mai poate apărea și ca o complicație a unei proceduri medicale numite ERCP (Colangiopancreatografie retrogradă endoscopică). Această procedură, care utilizează un endoscop, este folosită pentru a identifica pietre, tumori și pentru a vizualiza conductele din pancreas, ficat și vezica biliară.

Alți factori care pot declanșa pancreatita includ:

– Anumite medicamente, cum ar fi sulfamidele, hidroclorotiazida, imunosupresoarele și medicamentele pentru tratarea HIV;
– Intervenții chirurgicale abdominale;
– Traumatisme severe;
– Afecțiuni metabolice, precum niveluri crescute de calciu sau trigliceride în sânge;
– Unele infecții, cum ar fi oreionul sau hepatita virală;

În unele cazuri, cauza pancreatitei nu poate fi identificată.

Unde doare pancreasul? Simptomele și localizarea durerii pancreatice

Cel mai frecvent simptom al pancreatitei acute este durerea abdominală în zona superioară. Această durere poate varia de la moderată la severă. Durerea este resimțită de obicei în mijlocul abdomenului, chiar sub coaste, dar poate apărea și în partea stângă sau dreaptă. Este o durere constantă și deranjantă, care poate radia spre spate, piept sau partea inferioară a abdomenului.

Durerea ajunge rapid la un nivel maxim de intensitate, de multe ori în decurs de 30 de minute. În cazul pancreatitei provocate de alcool, durerea tinde să apară la una până la trei zile după un consum excesiv.

Găsirea unei poziții confortabile poate fi dificilă. Înclinarea înainte sau întinderea pe o parte poate ameliora durerea. Consumul de alimente agravează durerea.

Alte simptome ale pancreatitei acute includ:

– Greață și vărsături,
– Pierderea poftei de mâncare,
– Balonare,

În cazuri severe, pot apărea febră, dificultăți de respirație, slăbiciune și șoc.

Durata și evoluția crizei pancreatice

Pancreatita ușoară până la moderată tinde să se rezolve de la sine în aproximativ o săptămână. Cazurile severe pot dura câteva săptămâni. Dacă apar leziuni semnificative ale pancreasului în timpul unui singur episod sever sau în urma mai multor atacuri repetate, se poate dezvolta pancreatita cronică.

Tratamentul pancreatitei acute

Dacă suspectați că aveți pancreatită acută, este esențial să nu consumați alimente sau băuturi până când nu consultați un medic. Consumul de alimente și lichide stimulează eliberarea de enzime pancreatice, agravând astfel durerea.

Majoritatea persoanelor cu pancreatită acută necesită spitalizare. Tratamentul include administrarea de analgezice și lichide intravenoase. Pacienților li se interzice să mănânce sau să bea până la ameliorarea simptomelor. De obicei, nu există metode pentru a grăbi vindecarea sau a scurta durata crizei. Dacă pacientul nu poate mânca timp de mai mult de o săptămână din cauza unei crize prelungite, poate fi necesară administrarea de hrană intravenoasă.

În unele cazuri, medicii pot prescrie antibiotice pentru a preveni sau trata infecțiile din pancreas sau din țesuturile înconjurătoare. Majoritatea cazurilor nu necesită medicamente suplimentare.

Când este necesar să solicitați ajutor medical de urgență

Este important să solicitați ajutor medical de urgență dacă aveți:

– Dureri abdominale intense care durează mai mult de 30 de minute;
– Durere însoțită de greață sau vărsături severe.

De obicei, pancreatita acută se rezolvă de la sine după câteva zile, fără complicații sau probleme suplimentare. Totuși, un procent mic dintre pacienți dezvoltă complicații, cum ar fi pseudochisturi sau abcese în pancreas, care necesită monitorizare sau tratament suplimentar.

Pancreatita provocată de consumul excesiv de alcool are tendința de a reapărea dacă pacientul continuă să consume alcool. În timp, acest lucru poate duce la leziuni permanente ale pancreasului și la dezvoltarea unei forme cronice a bolii.

Recent Posts

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

14 minute ago

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

34 de minute ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

54 de minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

o oră ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

2 ore ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

2 ore ago

Citeste si: