Din cuprinsul articolului
Unde doare pancreasul în cazul unui cancer. Chiar dacă, așa cum se întâmplă și în cazul altor neoplasme, cancerul pancreatic nu are ista usimptome specifice la debut, pot exista unele semne de alarmă. Dacă le observi, e important să mergi la medic pentru investigații.
Pancreasul este o glandă lungă și plată, care stă ascunsă în spatele stomacului în abdomenul superior.
”Pancreasul se așează peste coloana vertebrală la nivelul toracalei 8-9, în funcție de înălțimea pacientului și se împarte în trei zone: capul pancreasului, corpul pancreasului și coada pancreasului,” a explicat prof. dr. Mircea Beuran, în cadrul emisiunii Telemedika.
În 2020, 3.237 de persoane din România au fost diagnosticate cu cancer pancreatic (pe locul 10 din totalul tuturor tipurilor de cancere). În același timp, 3.029 de oameni au murit de această afecțiune (cancerul pancreatic fiind pe locul 6 din topul cancerelor care duc la deces în România).
Simptomele cancerului de pancreas
Nu există simptome tipice la început care ar indica că ar fi cancer pancreatic. Simptomele nu sunt specifice și apar mult mai întârziu, când boala este deja într-un stadiu destul de avansat.
Cu toate acestea, există câteva semne de avertizare care ar trebui să inițieze examinări ulterioare care ar diagnostica cancerul pancreatic sau care ar exclude existenta unui cancer pancreatic. Printre cele mai frecvente semnale sunt:
- pierderea în greutate a unui număr de cel puțin 5 kg sau mai multe pe parcursul a câteva săptămâni;
- durere abdominală care se reflectă în spate;
- lipsa poftei de mâncare și stare de greață de-a lungul mai multor săptămâni;
- un debut nou al diabetului.
În cazul în care două sau mai multe simptome sunt prezente, ar trebui efectuate examinări ulterioare, incluzând analize de sânge cu:
- markeri enzimatici pancreatici (amilază și lipază),
- markeri billiari (bilirubină și fosfatază alcalină),
- markeri tumorali (Ca19.9 și CEA).
Unde doare pancreasul
În plus, ar trebui efectuată pentru început o investigație imagistică (ecografie) abdominală, cu focalizare pe pancreas, apoi un tomograf computerizat (CT) în caz că apar incertitudini sau pancreasul nu poate fi vizualizat în totalitate ecografic. Dacă apare un nou debut de icter, în special icter nedureros (culoarea galbenă a pielii și a ochilor), acesta ar fi un simptom principal iar o analiza de sânge și un CT ar trebui efectuate cât mai rapid.
”Dacă pancreasul doare, se resimte o durere în partea superioară a abdomenului, care se duce până în zona spatelui. În funcție de afecțiunea pacreasului, caracterul durerii este diferit, fie durere de intensitate medie, fie durere cu intensitate crescândă,” a explicat, pentru Doctorul Zilei, Prof. Univ Dr. Martin Schindl, specialist in chirurgie hepato-biliară și pancreatică, expert chirurgical pentru bolile pancreasului în cadrul spitalului Wiener Privatklinik din Austria.