Sari la conținut

Unde apar dureri în caz de HIV/SIDA și cum se manifestă

Sursă foto: Towfiqu barbhuiya/Pexels

Deși tratamentul HIV a evoluat semnificativ, persoanele care trăiesc cu această afecțiune raportează dureri cronice mai frecvent decât cele fără HIV. Acest lucru este valabil chiar și în rândul persoanelor care urmează terapie antiretrovirală (ART).

ART poate reduce la nivelul nedecatabile infecția cu  HIV din sânge, prelungind durata de viață a unui pacient la nivelul unui adult sănătos. Totuși, virusul poate avea în continuare un impact asupra corpului.

Un studiu din 2018 sugerează că persoanele care trăiesc cu HIV pot fi mai predispuse să se confrunte cu durri decât cele fără HIV, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și funcționării zilnice.

Tipurile de durere depind de cauza specifică și pot include dureri de cap, dureri articulare și crampe abdominale sau probleme stomacale.

Înțelegerea sursei durerii și primirea unui tratament eficient pot îmbunătăți considerabil sănătatea fizică și mentală a unei persoane.

Cauzele durerii în HIV

Durerea la persoanele care trăiesc cu HIV poate apărea din mai multe motive.

Pentru cei care nu urmează tratament pentru HIV, durerea poate fi un rezultat direct al virusului. HIV vizează sistemul imunitar, îngreunând combaterea germenilor. Fără ART, persoanele pot dezvolta infecții oportuniste care cauzează durere și alte simptome.

Totuși, chiar și atunci când tratamentul suprimă cu succes virusul la niveluri nedetectabile, persoanele pot dezvolta în continuare durere. Un studiu din 2020 afirmă că motivele pentru aceasta nu sunt bine înțelese, dar pot fi rezultatul următorilor factori:

– deteriorarea nervilor, cunoscută și sub numele de neuropatie periferică;
– inflamația cronică;
– efectele secundare ale medicamentelor, deși acest lucru este mai frecvent cu medicamentele mai vechi pentru HIV.

Cercetările anterioare au descoperit, de asemenea, că persoanele cu HIV care au un istoric de consum de droguri ilicite sunt mai susceptibile să raporteze durere și sunt mai susceptibile să aibă nevoie de doze mai mari de medicamente pentru durere pentru a o gestiona.

Tipuri de durere asociate cu HIV

Durerea asociată cu HIV se poate manifesta în diverse moduri. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot experimenta infecții care cauzează:

– dureri de cap
– dureri în corp
– dureri de stomac și crampe

HIV netratat poate, de asemenea, să afecteze nervii periferici, ceea ce poate duce la o tulburare neurologică cunoscută sub numele de neuropatie periferică. În cazul pacienților cu HIV, medicii denumesc această afecțiune neuropatie HIV.

Neuropatia periferică este cea mai comună complicație neurologică la adulții cu HIV. Conform unui studiu din 2017, vârsta înaintată și fumatul cresc riscul de dezvoltare a neuropatiei periferice.

Unele simptome ale neuropatiei periferice includ:

– dureri de mâini și picioare
– slăbiciune musculară în mâini și picioare
– amorțeală sau furnicături în extremități
– sensibilitate crescută la durere

Chiar și cu tratament, HIV poate provoca diverse tipuri de durere cronică, cum ar fi durerea musculară și articulară. Acest lucru se întâmplă mai frecvent odată cu vârsta sau la cei care au urmat anterior tratamente mai vechi pentru HIV. Unele zone comune afectate includ:

– capul
– gâtul
– spatele
– picioarele

Tratamentul durerii provocate de HIV

Există multe modalități de a gestiona durerea cauzată de HIV. Medicii pot prescrie medicamente pentru a reduce simptomele dureroase și există opțiuni non-farmacologice pe care unele persoane le consideră utile.

Planul de tratament exact poate varia în funcție de cauza și tipul durerii, dar poate include o combinație de:

– ART: Atunci când o persoană urmează ART în mod constant și conform prescripției, aceasta poate reduce cantitatea de virus din organism la niveluri foarte scăzute sau nedetectabile. Acest lucru reduce riscul de infecții oportuniste. Când sarcina virală devine nedetectabilă, virusul nu poate fi transmis altor persoane prin contact intim.

– Antimicrobiene: Antimicrobiele pot viza infecțiile oportuniste, dacă apar. În funcție de tipul de infecție, aceasta poate include medicamente antivirale, antibiotice sau antifungice.

– Medicamente pentru durere: Pentru durerea cronică, pacienții pot beneficia de analgezice sau antiinflamatoare pentru a reduce inflamația sau pentru a îmbunătăți calitatea vieții, cum ar fi cele fără rețetă (acetaminofen, aspirină și ibuprofen) și cele non-opioide pe bază de prescripție meidicală. Opioidele sunt unele dintre cele mai puternice medicamente pentru durere disponibile. Sunt substanțe controlate disponibile doar pe bază de prescripție. Medicii ar trebui să le prescrie doar atunci când alte opțiuni nu au funcționat, pentru cea mai scurtă perioadă de timp și la cea mai mică doză eficientă posibilă. Opioidele pot provoca efecte secundare, cum ar fi somnolență, greață și constipație. Ele au și un risc de dependență, adicție, supradoză și progresie spre utilizarea de opioide ilegale, cum ar fi heroina.

Alte modalități posibile de a atenua sau gestiona durerea includ:

– masaj
– acupunctură
– terapie fizică sau yoga
– exerciții de respirație
– meditație sau mindfulness
– cursuri de management al durerii
– dietă antiinflamatoare
– terapii de conversație

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel