Din cuprinsul articolului
Statiunea Baile Herculane este una dintre cele mai vechi statiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestata documentar de peste 1850 de ani. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabula votiva din bai : « Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostiinta… ».
În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Împresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.
Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.
După 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria modernă și contemporană a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac.
Din 1736 începe reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănățeni construind aici majoritatea edificiilor din stațiune, care poartă amprenta unui baroc austriac impresionant.
Se cuvine să pomenim aici de faptul că în anul 1999, Termele Romane cuprinse în monumentala construcție a hotelului Roman au fost redate, după 2000 de ani, în circuitul turistic astfel încât vizitatorii hotelului au posibilitatea să urmeze tratamentul balnear în aceleași condiții cu cele ale guvernatorului provinciei, generalul roman Marcus Aurelius Pius.
După retragerea administrației și armatei romane, în timpul împăratului Aurelian, sub presiunea populațiilor migratoare, băile au decăzut mult comparativ cu perioada de strălucirile din vremea romană.
În 1736, generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea regelui Carol, reclădește băile și menționează existența termelor lui Hercules, Higeea și Esculap.
Izvorul cu cel mai mare debit este Hercules, care are emergenta sub Hotelul Roman și acolo se înscrie în hartă Baia nr. 9.
Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta.
În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta – pasionata, îndrăgita, distincta și armonioasa Sissi – scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare, potrivit Romania Direct Booking.
În stațiune există Muzeul Nicolae Cena, ale cărui colecții au început să fie constituite începând cu anul 1922.
Existența neîntreruptă de două milenii a stațiunii Băile Herculane a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, fiind socotite un „dar al zeilor” dar și de pitoreasca așezare a stațiunii într-o vale adăpostită de munți, de o frumusețe aparte.
Dotarea tehnico-edilitară de prim rang la un confort de înaltă ținută și bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneară clasică la diverse metode de fizio și electroterapie, masaje, acupunctură, etc. au conferit acestei stațiuni un înalt grad de atractivitate.
Considerată un important centru de sănătate, stațiunea balneo-climaterică Băile Herculane oferă turiștilor o bază de tratament deosebită, modernă, în care principalul factor terapeutic este bogăția izvoarelor sulfroase, termo-minerale și cloruro-sodice.
Tipuri de ape minerale:
* O caracteristică a apelor minerale este că ele conțin hidrogen sulfurat în mare concentrație (până la 60 mg/l).
Stațiunea este intens scăldată de aeroioni, predominant negativi, ce induc o stare de bine tuturor celor care vizitează Băile Herculane.
Aeroionii pot acționa asupra organismului în două moduri:
Apa termală de Herculane calmează pielea iritată.
Iată cele mai frumoase obiective turistice din Băile Herculane.
Dacă te întrebi unde poți face baie în Băile Herculane, ei bine, această stațiune dispune de 19 izvoare cu ape termale și minerale. Dintre acestea, doar 9 sunt captate. Cu toate astea, cel mai popular loc este “La Cădițe”.
În cadrul bazinelor publice cu apă termală din Herculane, poți beneficia de tratament gratuit în aer liber.
Ești în căutare de bazine termale în Herculane? Atunci zona Șapte Izvoare este perfectă pentru nevoile tale. Aceasta dispune atât de băi termale publice, cât și de ștranduri termale.
Zona 7 Izvoare din Herculane, denumită “La Gropan” este situată pe malul stâng al râului Cerna, în dreptul km 3.6 din cadrul șoselei DN 67D.
Amenajarea acestor băi publice datează încă de pe vremea dacilor.
Denumirea celor Șapte Izvoare poartă și denumirea La Gropan deoarece dacii se scăldau într-o groapă din apropiere. În cadrul acesteia, ei își amenajaseră un butoi umplut cu apă termală, adusă printr-un jgheab.
Crucea Albă este cel mai pitoresc punct de velvedere, și totodată unul dintre cele mai vizitate atracții turistice din Herculane.
Grota haiducilor, denumită și Peștera hoților, este printre cele mai cunoscute obiective turistice din Herculane.
Grota Haiducilor este o peșteră cu o lungime de 143 m, fiind descoperită pe timpul imperiului austro-ungar. Interesant este că a fost explorată chiar și de Emil Racoviță, celebrul speolog român.
Fauna de aici este unică în Europa, ceva asemănător găsindu-se doar în America Latină.
Grota cu aburi din Herculane este o peșteră fosilă relativ îngustă, având o lungime de 14 metri și o singură intrare. Numele acesteia vine de la aburii fierbinți emanați de izvorul termal situat în capătul grotei.
Aburii din grotă au temperaturi cuprinse între 52 și 56 grade Celsius, ieșind la suprafață printr-o crăpătură în stâncă, formând o umiditate extrem de ridicată.
Ca urmare a emanațiilor de sulf din pereții grotei, aici crește o specie de mușchi unic în lume – Philonotis Schliephackei.
Cascada Vânturătoarea este printre cele mai spectaculoase căderi de apă de pe Valea Cernei. Aceasta are o cădere liberă de 40 de metri – cea mai mare cădere liberă de apă din țară.
Pentru a ajunge la cascadă, urmează traeul cu numărul 3 (cruce roșie). Durata traseului spre Cascada Vânturătoarea este de o oră de mers pe jos, pe sens. Diferența de nivel este de aproximativ 320 de metri.
Traseul spre Cascada Vânturătoarea din Herculane începe de la podul care traversează râul Cerna, de la coada lacului Prisaca. După ce treceți de pod, faceți dreapta, și vei începe să urci prin pădure pe marcajul cruce roșie, potrivit Iturist.
Ineleț este un sat izolat din Munții Cernei, situat în vârf de munte. Peisajul de aici este mirific.
În cătun, trăiesc șase familii, iar aici nu există semnal GSM, electrifictate și nici acces auto.
Așadar, dacă vrei să te bucuri de simplitatea unui stil de viață apropiat de cel al strămoșilor noștri, nu trebuie să ratezi o vizită aici.
Băile Apollo din Herculane sunt situate chiar în centrul istoric al stațiunii, în apropierea catedralei catologice, fiind una dintre primele băi dezvoltate în perioada romană.
Băile Apollo comunică cu Pavilionul 5 printr-un tunel, fiind prevăzute cu 3 bazine de răcire, 3 bazine cu marmură și 32 de cabinele.
Astăzi, Băile Apollo sunt amenajate ca muzeu, având doar scop turistic. Aici nu se pot face băi.
Băile Herculane dispune de o multitudine de obiective turistice și locuri inedite, atât în stațiune cât și în împrejurimile acesteia. Un exemplu îl reprezintă Parcul Natural Porțile de Fier.
Parcul Natural Porțile de Fier se află la 30 km distanță de Băile Herculane. Obiectivele turistice pe care le poți vizita aici includ Cazanele Dunării, Statuia lui Decebal, cascada Bârâul Mare și Moldăvița, precum și traseele Ciucaru Mici și Ciucaru Mare.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…