Raportul despre corupție spune că o treime dintre rezidenții UE au folosit conexiuni personale pentru a avea acces la îngrijire medicală în timpul crizei Covid.
Aproape o treime dintre rezidenții din UE s-au bazat pe conexiuni personale pentru a avea acces la asistență medicală în timpul crizei Covid, iar aproximativ unul din cinci în România, Bulgaria, Ungaria și Lituania au plătit mită pentru astfel de servicii, a constatat un raport despre corupție, conform The Guardian.
În cele 27 de state membre ale UE, aproape două treimi (62%) din cei 40.000 de respondenți dintr-un sondaj realizat de Transparency International au declarat că corupția din guvernul lor este o problemă majoră și trei sferturi (76%) au spus că stagnează sau s-a agravat.
„UE este adesea văzută ca un bastion al integrității, dar aceste constatări arată că țările din regiune rămân vulnerabile la efectele insidioase ale corupției”, a declarat Delia Ferreira Rubio, președintele Transparency International. „În timpul unei crize de sănătate, utilizarea conexiunilor personale pentru a accesa serviciile publice poate fi la fel de dăunătoare ca plata mitei.
Raportul prezintă o imagine a nemulțumirii cu privire la relațiile confortabile dintre marile companii și guverne și un grad ridicat de implicare directă a cetățenilor în practicile corupte de acces la serviciile publice.
În timp ce doar 6% dintre persoanele din întreaga regiune au declarat că au considerat că este necesar să plătească mită pentru a obține sau accesa serviciile de sănătate, sondajul a constatat că 29% s-au bazat pe conexiuni personale, experiența cea mai frecventă în Republica Cehă (54% ), Portugalia (46%) și Ungaria (41%).
Cele mai mari proporții de oameni care au spus că au dat mită pentru a-și asigura asistența medicală au fost în România (22%), Bulgaria (19%), Ungaria (17%), Lituania (17%) și Croația (14%).
Utilizarea mitei pentru a avea acces la asistență medicală a fost, de asemenea, comparativ frecventă în Belgia (10%), Austria (9%) și Grecia (9%), potrivit sondajului, care a fost realizat în perioada octombrie și decembrie anul trecut.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…