Sari la conținut

Una din cinci persoane ar putea dezvolta cancer de piele din cauza expunerii crescute la soare. Semnele de observat

VARA este aproape. În curând, zilele vor fi atât de fierbinți cât și lungi, iar oamenii vor putea să se bucure de căldura soarelui și să-și lase deoparte suplimentele de vitamina D până în septembrie. Cu toate acestea, odată cu răsăritul soarelui vine un risc crescut de cancer de piele.

Cancerul este o afecțiune care provoacă numeroase  daune în viața unui om. În fiecare an, boala ia viețile a mii de români din familiile lor și ani în care ar fi putut trăi. Boala vine sub diferite forme și poate apărea oriunde pe sau în interiorul corpului, inclusiv pe piele. Deși nu este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer d, cancerul de piele va crește în prevalență conform unui nou studiu.

Cifrele expuse de  NHS sugerează că una din cinci persoane va dezvolta cancer de piele de-a lungul vieții. Cazurile au crescut constant în ultimii ani, atingând maxime record. Experții spun că aceste cifre vor crește din ce în ce mai mult.

Dr Tanya Bleiker, președintele Asociației Britanice a Dermatologilor, a declarat: „Ne apropiem cu repeziciune de un sfert de milion de cazuri pe an numai în Anglia”.

Dr Bleiker a adăugat: „Deși trebuie făcut mai multe pentru a preveni cancerul de piele, trebuie, de asemenea, să creștem resursele disponibile pentru a face față creșterii.”

Există două tipuri de cancer de piele, melanomul și non-melanomul.

Non-melanomul este cel mai frecvent și cel mai puțin periculos dintre cele două.

NHS descrie această formă de cancer de piele ca fiind una „care se dezvoltă lent în straturile superioare ale pielii”.

Între timp, melanomul este un tip de cancer de piele în care boala s-a răspândit la alte organe.

Simptomele melanomului includ schimbarea aspectului unei alunițe existente sau apariția uneia noi.

NHS spune că melanoamele „sunt mai puțin frecvente în zonele care sunt protejate de expunerea la soare”.

În plus, melanoamele au în mod normal o formă neregulată și mai mult de o culoare; alunițele sunt în general ovulare, cu o margine netedă și o culoare consistentă.

NHS recomandă să consultați un medic de familie cât mai curând posibil dacă o aluniță:

• Devine din ce în ce mai mare
• Își schimbă forma
• Își schimbă culoarea
• Sângerează sau formează cruste
• Manifestă mâncărime sau durere.

Cu cât un medic de familie este consultat mai devreme, cu atât cancerul poate fi tratat mai devreme și probabilitatea de supraviețuire este mai mare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel