Un virus periculos și extrem de contagios. 64 de decese și peste 18.000 de îmbolnăviri au fost raportate, în total, în România, din cauza rujeolei.Și doar în ultima săptămână, au apărut încă 50 de cazuri noi, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile – CNSCBT.
Cele 50 de noi cazuri confirmate în ultima săptămână au fost raportate în județele Caraș-Severin – 21, Mehedinți – 19, Brașov – 4, Timiș – 4 și Dolj – 2.
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.
Un virus periculos și extrem de contagios. Rujeola este o boală extrem de contagioasă, mai contagioasă decât Ebola, tuberculoza sau gripa. Virusul poate fi contactat de un om, de un copil în mai puțin de două ore după contactul cu o persoană infectată. Virusul se răspândește prin aer și infectează căile respiratorii, iar boala poate fi fatală pentru copii subnutriți sau copii prea mici pentru a fi vaccinați, avertizează reprezentanții UNICEF.
Rujeola este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.
Persoanele aflate la risc de îmbolnăvire sunt: cei nevaccinați dar și persoanele care au o deficiență de vitamina A.
Principalele simptome ale bolii își fac apariția la 12 zile după infectarea copilului. Acestea sunt: ochii devin roșii, apar secrețiile nazale, tusea, febra destul de ridicată ( 40 de grade Celsius). Ulterior, apare și erupția cutanată.
Copiii sunt contagioși cu patru zile înainte de începerea erupțiilor cutanate și pot transmite boala încă patru zile după ce erupțiile apar.
Un virus periculos și extrem de contagios. Rujeola este o boală extrem de gravă la copiii mai mici de 5 ani și la adulți. Boala duce la complicații grave precum sunt: infecțiile pulmonare – pneumonie, encefalită, trombocitopenie.
Trebuie să reținem că vaccinul este unica metodă de prevenire a acestei boli, uneori fatale. Persoanelor neimunizate, adulții, pot face și ei vaccinul antirujeolic în primele 72 ore de la contactul cu un bolnav. Medicii spun că există șanse însă să facă boală, dar o formă foarte ușoară care trece mult mai repede și nu lasă urmări, nu duce la apariția complicațiilor.