Organizația Mondială a Sănătății atenționează asupra faptului că virusul poliomielitic sălbatic (WPV1) a fost detectat în fecale, în Israel. „Practic, s-a găsit virusul în sistemul de canalizare, cineva l-a eliminat”, ne-a explicat Victor Olsavsky, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România.
O investigație făcută în zona de sud a țării a confirmat transmiterea WPV1 la mai multe persoane care nu prezentau însă simptome: 24 erau copii imunizați conform vârstei.
În consecință, în Israel a început o campanie de imunizare suplimentară cu vaccin oral anti-poliomielitic, a cărui țintă au fost copiii sub nouă ani. Ulterior, campania a fost extinsă în toată țara. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care în Israel rata de imunizare este foarte ridicată (90-95%).
OMS estimează că „riscul răspândirii în alte zone a virusului poliomielitic din Israel rămâne de la moderat la ridicat”. Poliomielita a fost elimiantă din zona europeană a OMS din 2002. Însă, în anul 2010 a mai fost declarată o epidemie de poliomielită în Tajikistan, cu 711 cazuri de paralizie, mai ales la copii.
Geta Roman