Sari la conținut

Un virus periculos a ajuns în Europa. Care sunt simptomele?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Specialiştii în sănătatea publică sunt în alertă, după ce un virus asemănător virusului Zika, care afectează în special femeile însărcinate și duce la deformări fetale, a fost detectat în Europa.

Este vorba despre virusul Oropouche, conoscut şi sub numele de „virusul leneșului”. Boala provocată de virusul Oropouche, o boală asemănătoare Zika care se răspândește în America, a fost detectată pentru prima dată în Europa. Boala afectează persoane din Spania, Italia și Germania.

Între timp, autoritățile investighează dacă germenul poate provoca rezultate slabe în timpul sarcinii, similare celor asociate cu virusul Zika.

 

Virusul Oropouche poate provoca febră, dureri de cap, greață, vărsături, dureri musculare și articulare, dar este deosebit de periculos pentru femeile însărcinate. Poate duce la avort spontan, probleme de dezvoltare și deformări ale fătului, au mai transmis reprezentanții  ECDC, care au adăugat însă că acest lucru este „încă în curs de investigare”.

ECDC: Prognosticul de recuperare este bun

Până acum, 19 cazuri de îmbolnăvire cu virusul Oropouche au fost detectate în Europa în rândul călătorilor care se întorceau din Cuba sau Brazilia.

Boala este transmisă la om de către muschiu, un tip de muscă care mușcă, precum și de țânțari. „Prognosticul de recuperare este bun. Complicaţiile fatale sunt extrem de rare”, a declarat agenția într-o evaluare a riscurilor publicată la 9 august.

sursa foto: paho.org

Peste 8.000 de cazuri în America de Sud, America Centrală și Caraibe

Nu există vaccin sau medicamente care să prevină sau să trateze OROV. Deși boala este rareori fatală, Brazilia a raportat recent primele două decese din lume cauzate de virus, ambele femei în vârstă de 20 de ani.

Din ianuarie, au fost raportate peste 8.000 de cazuri în America de Sud, America Centrală și Caraibe, cu focare raportate în Brazilia, Bolivia, Columbia, Peru și Cuba.

În aproximativ 4% din cazuri, virusul poate infecta sistemul nervos. Acesta provoacă inflamații în jurul măduvei spinării și al creierului. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor se recuperează în decurs de câteva zile până la o lună.

Citeşte continuarea AICI.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel