Sari la conținut

Un virus foarte comun poate produce apariţia autismului la copii

Femeile infectate cu virusul herpetic activ în timpul primelor săptămâni de sarcină au şanse mari să nască un copil care în decursul anilor ar putea fi diagnosticat cu autism, spun cercetătorii.

,,Considerăm că răspunsul imunologic al mamei la virusul herpetic (HVS 2) ar putea distruge centrii nervoşi ai fătului, crescând riscul apariţieie autismului,” declară principalul autor al studiului Milada Mathic, cercetător în cadrul Institutului de Sănătate Publică din Norvegia.

Experţii susţin că riscul nu este produs de infecţie, în mod direct, deoarece aceste infecţii sunt în mod obişnuit fatale. Însă ei sugerează că dezvoltarea neuronală poate fi afectată de reactivarea infecţiei la mamele care au o inflamaţie în apropierea uterului, notează Science Daily. 

Herpesul genital este o infecţie foarte răspândită care se transmite în mod normal prin intermediul sexului neprotejat. După ce este tratat, virusul HSV 2 trăieşte inactiv în celulele nervoase.

Cercetătorii au încercat să descopere legătura dintre infecţie şi riscul dezvoltării autismului, concentrându-se pe cinci boli infecţioase cunoscute împreună sub denumirea de agenţi ToRCH ( toxoplasma gondii, virusul rubeolei, citomegalovirus şi ambele tipuri de herpes). Aceştia au analizat probe de sânge de la 412 de mame ale căror copii au fost diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autismului (TSA) şi 463 de ale căror copii nu au fost diagnosticaţi cu TSA.

După analizarea probelor, experţii au descoperit un nivel crescut de anticorpi pentru HSV 2, care este corelat cu riscul apariţiei TSA. Legătura dintre virus şi tulburarea a putut fi observată în timpul primelor săptămâni de sarcină, atunci când sistemul nervos al fătului se dezvoltă într-un ritm accelerat. Efectul anticorpilor produşi împotriva HSV 2 au fost observate doar în cazul copiilor de sex masculin. Însă experţii susţin că numărul femeilor din cadrul studiului este relativ scăzut de aceea sunt necesare  analize viitoare.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel