Din cuprinsul articolului
Un virus extrem de contagios se răspândește prin alimente. Se estimează că aproximativ 50 de milioane de oameni sunt afectați, anual, de contaminarea alimentelor, iar produsele proaspete sunt la fel de vinovate ca și cele de origine animală.
Chiar dacă sunt spălate cu apa de la robinet, s-ar putea ca această operațiune să nu fie suficientă pentru a elimina bacteriile, pesticidele și alte lucruri, spun specialiștii.
Virusul se răspândește prin alimentele sau suprafețele contaminate
Site-ul TheHealthy spune că e bine să ne asigurăm că toate produsele proaspete sunt spălate, odată ce au fost aduse acasă, indiferent dacă sunt organice, culese direct din grădină sau expediate din alte țări.
”Toate produsele ar trebui bine spălate înainte de a fi consumate, dacă doriți să reduceți riscul unor infecții alimentare precum norovirusul”, explică medicul Mia Syn.
Acest virus extrem de contagios se răspândește prin alimente, apa sau suprafețele contaminate. Dar și spălatul poate fi o operațiune cu dus și-ntors, și asta pentru că majoritatea substanțelor de pe piață, precum spray-urile speciale, pot fi la fel de nocive. Potrivit Food and Drug Administration (FDA), folosirea spray-urilor și a săpunurilor la spălarea fructelor și legumelor nu este doar inutilă, ci poate cauza anumite boli.
Când ar trebui să folosim soluția cu apă și oțet
Datorită puterilor uimitoare ale oțetului, este mai sănătos să curățați produsele din piață fără substanțe chimice. Și nu este singurul motiv: in acest fel puteți să le să păstrați mai mult timp in frigider, fie că este vorba de căpșuni sau afine, fie de broccoli și ceapă verde. Putem spăla fructele cu o soluție extrem de banală.
Deși pe piață există produse speciale de spălat cu oțet, utilizarea unui amestec simplu de apă și oțet va avea aceleași rezultate la un preț de cinci ori mai mic. Atât oțetul alb, cât și oțetul de mere conțin între 5% și 6% acid acetic, care ucide bacteriile patogene.
Spălarea fructelor cu oțet poate ucide și sporii care provoacă mucegai, poate suprima creșterea mucegaiului pentru mult mai mult timp decât dacă nu ați fi clătit produsele și poate împiedica să introduceți spori de mucegai în interiorul frigiderului. Important: acest truc nu ucide mucegaiul care a apărut deja, așa că asigurați-vă că o faceți înainte.
„În mo ideal, ar trebui să spălați fructele îndată ce le aduceți acasă și mai ales înainte de a le depozita în frigider sau pe blatul din bucătărie”, spune ea. După ce ați spălat produsele, este important să le uscați bine înainte de a le depozita.
Umiditatea în exces poate accelera alterarea unor fructe, transformându-le în medii atractive pentru mucegai și bacterii. Amintiți-vă: oțetul ucide doar bacteriile care sunt deja la suprafață!
Chiar dacă ați auzit despre utilizarea acestei formule doar pentru spălarea căpșunilor, ideal ar fi să spălați cu ea toate fructele și legumele.
Mai multe studii au arătat că majoritatea fructelor din supermarket găzduiește sute de milioane de bacterii. Deși multe dintre ele sunt inofensive, nu există o modalitate de a ști dacă unii agenți patogeni sunt foarte dăunători.