Efectele secundare cel mai des întâlnite în urma administrării vaccinului au fost senzația de oboseală, durerea în zona injectării și frisoane. Aceste reacții au fost, în general, de intensitate scăzută.
Pacienții care au primit tratamentul combinat au experimentat ușoare reacții adverse legate de sistemul imunitar.
Vaccinul, bazat pe tehnologia ARNm similară cu cea a vaccinului Moderna pentru COVID-19, este personalizat pentru fiecare pacient în parte, fiind creat după analiza detaliată a tumorii acestuia post-chirurgie.
Scopul vaccinului este de a instrui sistemul imunitar să identifice și să atace mutațiile specifice celulelor tumorale.
CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a exprimat într-un interviu pentru CNBC entuziasmul companiei de a scurta intervalul dintre analiza tumorii și administrarea vaccinului pacientului.
Pe de altă parte, Keytruda de la Merck, aprobat pentru tratamentul melanomului și alte tipuri de cancer, face parte dintr-o clasă de imunoterapii răspândite care vizează inhibarea unei proteine specifice ce permite cancerului să se sustragă de la sistemul imunitar.
În luna februarie, FDA a acordat vaccinului împotriva cancerului statutul de terapie inovatoare pentru tratamentul melanomului, o măsură ce vizează accelerarea dezvoltării și evaluării tratamentelor pentru afecțiuni grave și periculoase pentru viață.
Moderna plănuiește să solicite FDA o aprobare accelerată, după cum a indicat Bancel.
Acest proces facilitează aprobarea rapidă a medicamentelor pentru condiții serioase care răspund unei nevoi medicale neacoperite.
Melanomul este cauza majorității deceselor asociate cu cancerul de piele, conform Societății Americane de Cancer.
Rata incidenței melanomului a crescut considerabil în ultimele decenii. Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane vor fi diagnosticate cu melanom în SUA în acest an, iar aproape 8.000 ar putea deceda din cauza acestei boli, conform aceleiași surse.
Producătorii de medicamente investighează combinația ca tratament pentru melanomul în stadiu avansat în cadrul unui studiu de fază trei, care a demarat în luna iulie.
Bancel a menționat că progresul studiului este “peste așteptările noastre” până în prezent.
Moderna conduce și un alt studiu de fază trei pentru vaccinul său, destinat pacienților cu un anumit tip de cancer pulmonar.
În acest an, Merck și Moderna au inițiat un studiu clinic divizat în două etape, de la intermediar la avansat, pentru vaccin și Keytruda, destinat pacienților cu un stadiu avansat al unui tip comun de cancer de piele.
De asemenea, companiile desfășoară un studiu de fază doi pentru anumiți pacienți cu un tip de cancer renal și un alt studiu pentru persoanele cu un tip de cancer la vezica urinară.