Observarea și abordarea schimbărilor neobișnuite ale corpului ar putea crește șansele unei persoane de a supraviețui chiar și celui mai letal dintre cancere.
Cancerul rămâne o provocare globală pentru sănătate datorită naturii sale evazive, dar problema se rezumă adesea la diagnosticarea tardivă. Acest lucru este valabil mai ales pentru bolile rezistente la tratament, cum ar fi cancerul pancreatic, care progresează cu o viteză vertiginoasă. Observarea semnelor de tromb, totuși, ar putea înclina șansele de supraviețuire în favoarea unui pacient.
Cancerul pancreatic se numără printre cele mai mortale tipuri de cancer de vindecat sau tratat, deoarece evită în mod natural tratamentele obișnuite.
De fapt, aproape 95% dintre cei diagnosticați cu boală cedează, parțial pentru că simptomele sunt rare în stadiile incipiente.
Este adesea preluat în stadiile avansate când icterul sau durerea abdominală a rezultat deja, dar uneori aceste semne sunt precedate de tromb.
Termenul medical descrie cheaguri de sânge care s-au format în sistemul vascular al corpului și împiedică fluxul sanguin, de obicei în partea inferioară a corpului.
Este adesea un semn inițial al bolii, deoarece tumorile din pancreas pot induce rapid o stare de hipercoagulabilitate.
De fapt, cancerul pancreatic este unul dintre puținele care au capacitatea unică de a induce o stare de hipercoagulare care este asociată cu tromboză semnificativă clinic la pacienți.
Atunci când sângele unei persoane dezvoltă o tendință anormală de coagulare, acesta dezvoltă un risc mai mare de coagulare.
Societatea Americană de Cancer explică: „Uneori, primul indiciu că cineva are cancer pancreatic este un cheag de sânge într-o venă mare, adesea într-un picior”.
Fundația Lustgarten de Cercetare a Cancerului Pancreatic, adaugă: „Aceste cheaguri apar în vene și pot bloca fluxul de sânge.
Ele pot apărea la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă), plămâni (embolie pulmonară) sau organe precum pancreasul însuși sau ficatul (tromboză venoasă portală).
Conform NHS, tromboza venoasă profundă se caracterizează prin următoarele simptome:
- Umflarea picioarelor
- Pielea caldă din jurul zonei dureroase
- Piele roșie sau întunecată din jurul zonei dureroase
- Vene umflate care sunt dure sau dureroase când le atingi.
Când un cheag se desprinde și ajunge la plămâni, poate provoca alte simptome, cum ar fi durere în piept și dificultăți de respirație.