Un tratament revoluționar poate determina remisia leucemiei în 88% dintre cazuri

Imunoterapia s-a dovedit a fi extrem de promiţătoare în cazul formelor de cancer al sângelui rezistente la tratamente convenţionale, graţie acestei metode 88% dintre pacienţii bolnavi de leucemie în stadiu avansat participanţi la un studiu clinic intrând în faza de remisie completă a bolii.

Potrivit AFP, rezultatele acestui test clinic efectuat pe 16 pacienţi, cel mai amplu de până acum care utilizează imunoterapia împotriva leucemiei agresive, au fost publicate în revista medicală americană Science Translational Medicine.

„Aceste rezultate extraordinare arată că terapia celulară este un tratament puternic pentru bolnavii care au epuizat toate terapiile convenţionale”, a explicat Michel Sadelain, directorul departamentului de inginerie celulară al Centrului de cercetare a cancerului Memorial Sloan Kettering, din New York, şi coordonatorul acestui studiu clinic.

Leucemia acută limfoblastică este o formă de cancer al sângelui, care se dezvoltă în limfocitele B, extrem de greu de tratat deoarece, pentru majoritatea pacienţilor, boala revine. Sistemul imunitar nu identifică celulele canceroase drept un corp străin care trebuie distrus, aşa cum se întâmplă cu agenţii patogeni, motiv pentru care îşi pierde eficienţa de a combate cancerul.

Singura modalitate de vindecare este operaţia de transplant cu măduvă osoasă, dar majoritatea bolnavilor nu trăiesc destul de mult pentru a beneficia de această intervenţie. Numai 5% dintre bolnavi ajung să suporte o intervenţie de grefare a măduvei osoase, au precizat cercetătorii.

Pentru acest test clinic, 16 pacienţi bolnavi de leucemie au fost injectaţi cu o substanţă obţinută din propriile celule imunitare, modificate genetic, pentru a putea detecta şi distruge celulele canceroase. Acest lucru a permis majorităţii pacienţilor să se refacă suficient pentru a suporta ulterior o grefă de măduvă osoasă şi să intre într-o fază de remisie a bolii.

În prezent, sunt în desfăşurare şi alte studii pentru a pune la punct terapii celulare împotriva altor forme de cancer, au precizat cercetătorii.

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: