Sari la conținut

Un test inovator pe bază de salivă, disponibil acum și în România, poate depista endometrioza cu o acuratețe de peste 97%

Foto: Regina Maria
Un nou test pentru endometrioză pe bază de salivă e disponibil în România

Un test inovator, bazat pe o simplă probă de salivă, promite să transforme radical modul în care este diagnosticată endometrioza – o afecțiune ginecologică dureroasă, adesea ignorată sau confundată cu alte probleme medicale. Deși afectează cel puțin 1 din 10 femei aflate la vârstă fertilă, boala rămâne de multe ori nediagnosticată ani la rând.

Potrivit statisticilor,  femeile cu endometrioză au nevoie, în medie, de 8 până la 12 ani pentru a primi un diagnostic corect. În acest interval, simptomele – dureri pelviene, menstruații extrem de dureroase, oboseală cronică și, în multe cazuri, infertilitate – pot afecta serios calitatea vieții.

Situația este și mai complicată în cazul femeilor care nu prezintă simptome evidente. Pentru acestea, boala este adesea descoperită abia în cadrul unui consult pentru infertilitate. Potrivit medicilor, între 30 și 50% dintre pacientele care se confruntă cu dificultăți de concepție suferă de endometrioză.

Deși endometrioza poate debuta în adolescență, este mai frecventă la femeile între 25 și 35 de ani. În timp ce unele paciente pot avea o varietate de simptome, în cazul altora, boala nu este identificată decât în momentul unui consult de fertilitate.

„Endometrioza este o afecțiune cronică, în care un țesut similar cu mucoasa uterină crește în afara uterului, provocând durere, inflamație, sângerări și, uneori, infertilitate. În timpul menstruației, leziunile de endometrioză pot reacționa la variațiile hormonale, declanșând un tablou simptomatic polimorf, inclusiv durere pelvină cronică, durere în timpul menstruației, infertilitate, oboseală cronică și nu numai.

Există, însă, și forme de endometrioză silențioase, în care pacientele sunt asimptomatice și în cazul cărora diagnosticul de endometrioză este pus doar în timpul unui consult pentru infertilitate. Femeile care se confruntă cu infertilitatea au o probabilitate de 30-50% de a avea endometrioză”, explică dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, fondatorul Endo Institute, cu expertiză recunoscută și validată de rezultatele excelente în diagnosticul și tratamentul endometriozei și al altor afecțiuni ginecologice.

Ce este Endotest și ce aduce nou?

În acest context, testul de diagnostic bazat pe salivă, dezvoltat recent de compania franceză ZIWIG, oferă o nouă perspectivă asupra depistării precoce a oricăror forme de endometrioză, reprezentând o schimbare majoră pentru femeile care se confruntă cu această afecțiune.

Pentru prima dată, testul Ziwig Endotest® devine accesibil pacientelor în România. Acesta este un test neinvaziv, bazat pe salivă, care analizează microARN-urile umane și folosește inteligența artificială pentru a detecta prezența endometriozei. Rezultatele testului au o acuratețe ridicată: sensibilitate de 97,4% și specificitate de 93,5%.

Cum funcționează?

Se recoltează o probă de salivă care este analizată pentru a identifica un tipar de 109 microARN-uri asociate endometriozei. Nu este nevoie de intervenții invazive sau de expunere la radiații.

Totuși, testul nu înlocuiește complet RMN-ul cu protocol de endometrioză sau alte investigații necesare, ci vine ca un instrument complementar, menit să reducă întârzierea diagnosticării.

Unde se poate face testul?

Ziwig Endotest® este disponibil în toate punctele de recoltare ale rețelei Regina Maria din România. Recoltarea se face doar la recomandarea unui medic specialist. Testul este destinat femeilor care suspectează endometrioză sau care se confruntă cu simptome neclare.

„ Includerea noului test de diagnostic pentru endometrioză în portofoliul nostru a fost un pas firesc în demersurile noastre de a sprijini pacientele aflate în lupta cu această boală insuficient diagnosticată”, a declarat Corina Olăreanu, Director al Diviziei de Laboratoare, Regina Maria.

Ce simptome apar în cazul endometriozei

Endometrioza apare atunci când țesutul similar mucoasei uterine crește în afara uterului, provocând inflamații, dureri și sângerări. În timp, leziunile pot afecta organe precum ovarele, trompele uterine sau chiar vezica urinară și intestinul. De aceea, un diagnostic pus la timp este esențial pentru a evita complicațiile. Printre simptomele endometriozei se numără:

  • Dureri menstruale intense,

  • Dureri pelviene persistente,

  • Oboseală cronică,

  • Durere în timpul actului sexual,

  • Infertilitate.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel