Sari la conținut

Un sutien prea strâmt te poate îmbolnăvi de cancer la sân?

Se crede că patru din cinci femei poartă un sutien care nu li se potriveşte, deoarece au tendința de a-şi subestima lățimea spatelui şi îşi supraestimează mărimea cupelor.

Există păreri potrivit cărora un sutien nepotrivit pune presiune pe sistemul limfatic al sânului, eliberând toxine periculoase. Medicii asigură însă, că între tipul de lenjerie purtat și cancerul la sân nu există nicio legătură. Un sutien nepotrivit poate provoca alte probleme se sănătate.

Doctorii avertizează că foarte multe probleme de sănătate pot fi declanşate de sutiene. Experţii în sănătate spun că pot apărea tulburări care aparent nu au absolut nicio legătură cu lenjeria de corp, cum sunt erupțiile cutanate sau indigestiile şi arsurile la stomac.

în plus, purtarea unui sutien nepotrivit poate deforma sănii, potrivit unui studiu amplu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Portsmouth.
Efectele „nocive“ ale unui sutien nepotrivit sunt mai vizibile în timpul exercițiilor fizice de întreținere, consideră cercetătorii britanici, care au testat 50 de modele de sutiene în ultimii trei ani. Astfel, o bustieră care nu susține sânii poate duce la slăbirea ligamentelor.
„Unele femei uită că forma și mărimea sânilor se schimbă de-a lungul vieții, mai ales după alăptare și menopauză, și nu-și adaptează sutienul în funcție de acest lucru“, subliniază Wendy Hedger, unul dintre cercetătorii britanici.

Cum să alegi sutienul potrivit

Bretele nu ar trebui să fie prea strânse, să se lieze confortabil pe trup. Banda din spate nu trebuie să fie largă. Să poţi introduce două degete în partea din spate și unul, la mijloc, în faţă.
Cupele: sânii trebuie să se potrivească perfect în cupele sutienului, să nu se reverse. Şi în caul în care rămâne spaţiu în cupe, sutienul este unul nepotrivit.

Sutienele cu armătură nu sunt potrivite pentru sânii în creștere sau în timpul sarcinii. Atenţie la sârmele din armătură, acestea nu trebuie să jeneje în niciun fel cutia toracică.

Dacă sânii ies de sub armătura sutienului, atunci cu siguranţă aveţi nevoie de o măsură mai mare la cupe şi una mai mică pentru partea din spate.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel