Din cuprinsul articolului
Un superaliment nu numai că ajută la scăderea tensiunii arteriale, dar are şi proprietăți afrodiziace. Experţii susţin că această legumă plină de nutrienţi esenţiali are puterea de a stimula nivelul de energie și ajută în bolile de sânge.
Este vorba de sfecla roşie, ale cărei efecte puternice au fost observate pentru prima dată în Roma Antică, când leguma era folosită pentru a stimula dorințele trupeşti. Dr. Michael Mosley spune că sfecla face acest lucru prin dilatarea venelor, la fel ca medicamentul popular viagra, transmite getsurrey, potrivit adevarul.ro.
De asemenea, sfecla roşie este unul dintre alimentele-medicament ale nturii, cu efecte uimitoare în diverse afecţiuni, în special în bolile de sânge, cele de ficat şi în cele tumorale. Este considerată cel mai puternic purificator al sângelui. Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, această legumă are puţine calorii (43 kcal/100 g), fiind un element de bază ȋn diete.

Dr. Mosley a apreciat sfecla roșie ca fiind una dintre legumele sale cele mai recomandate, dar a admis că încurajarea oamenilor să o consume este adesea o provocare.
Anticoagulant natural
Secretul statutului de superaliment al sfeclei constă în conținutul său ridicat de nitrați, care este transformat în oxid nitric de către bacteriile din gură.
Această transformare declanșează vasodilatația, lărgirea vaselor de sânge, după cum a explicat dr. Mosley: „Pentru cei care sunt interesați de biochimie – partea științifică – în esență, sfecla roșie este bogată în nitrați, nitrații sunt transformați de bacteriile din gură în oxid nitric . Acesta provoacă vasodilatație – dilatarea vaselor de sânge.”

Romanii foloseau sfecla roșie ca afrodisiac, deoarece are efectul de dilatare a venelor. „Sfecla scade tensiunea arterială și oferă energie. În mod ciudat, romanii îl foloseau ca afrodiziac.
Mecanismul este exact același ca în cazul viagra. Ceea ce face viagra este să ducă la eliberarea de oxid nitric și la dilatarea vaselor de sânge, dar mai ales în jurul organelor genitale. Încă un motiv bun pentru a mânca sfeclă roșie!”, a explicat specialistul.