Din cuprinsul articolului
Cancerul este o afecțiune complexă, cu peste 200 de tipuri diferite, care poate cauza simptome variate, iar medicii recomandă controale preventive periodice.
Cele mai răspândite forme sunt cancerul pulmonar, de colon sau prostată, la bărbaţi, iar în rândul femeilor, cel de sân sau col uterin.
Pentru tratarea bolilor oncologice, ghidurilor de nutriţie recomandă consumul de legume, fructe şi produse din cereale integrale, limitarea cantităţii de carne roşie, precum reducerea consumului de grăsimi, zahar, alcool şi sare.
Super-fructul care distruge celulele canceroase
Experții în onco-nutriţie pun accent pe un fruct aparte, considerat excepțional datorită proprietăților sale de vindecare: kiwi.
Dr. William W. Li, medic, cercetător și absolvent al Universității Harvard, a lăudat beneficiile kiwi-ului pe site-ul său oficial. Acesta este cunoscut pentru activitatea sa la Fundația pentru Angiogeneză, care a influențat cercetarea a peste 70 de boli, inclusiv cancer, diabet, boli de inimă și obezitate, scrie Express.
Deși este cunoscut sub denumirea de „kiwi”, Dr. Li insistă că termenul corect este „kiwifruit”. „Este, de fapt, o boabă mare care își are originea în China, unde era colectată din sălbăticie pentru proprietățile sale medicinale”, explică el.
În plus, consumul de kiwi aduce beneficii semnificative pentru sistemul digestiv. „Kiwi sprijină microbiomul intestinal, ajută la metabolismul glucozei și al lipidelor și menține integritatea peretelui intestinal, prevenind sindromul intestinului permeabil”, afirmă Dr. Li.
Protejează ADN-ul
Dr. Li subliniază capacitatea kiwi-ului de a repara ADN-ul și de a preveni deteriorarea acestuia, ceea ce ar putea contribui la reducerea riscului unor boli grave, cum ar fi cancerul. „Kiwi conține niveluri ridicate de vitamina C, acid clorogenic și acid chinic, toate având efecte antioxidante puternice”, adaugă el.
Cercetătorii de la Rowett Research Institute din Scoția au studiat impactul consumului de kiwi asupra deteriorării ADN-ului. „Au recrutat 14 voluntari sănătoși și le-au oferit unul, două sau trei kiwi pe zi. Rezultatele au arătat că, indiferent de cantitate, consumul de kiwi a redus deteriorarea ADN-ului cu aproximativ 60%”, explică studiul.
Mai mult, Dr. Li susține că „persoanele care au consumat trei fructe pe zi au înregistrat o creștere a activității de reparare a ADN-ului cu 66%. Așadar, kiwi nu doar că ajută sângele să neutralizeze radicalii liberi, dar contribuie și la refacerea ADN-ului deja deteriorat”.

Beneficii medicale multiple
Cercetări ale Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA evidențiază beneficiile impresionante ale kiwi-ului. Un studiu notează: „Micronutrienții antioxidanți pot explica efectele benefice ale fructelor asupra sănătății umane”.
„Demonstrarea directă a faptului că fructele reduc deteriorarea oxidativă a ADN-ului ar susține această ipoteză. Kiwi a fost luat ca exemplu datorită proprietăților sale antioxidante, iar eficacitatea sa a fost testată atât in vitro, cât și ex vivo”, explică cercetătorii potrivit sursei citate de antena3.ro.
Semnale de alarmă pentru bolile oncologice
- Oboseală inexplicabilă și persistentă, asociată cu leucemie, limfom, mielom, cancer de sân sau de prostată.
- Dureri persistente și inexplicabile, localizarea acestora putând sugera tipul de cancer (de exemplu, durerea toracică pentru cancer pulmonar).
- Apariția vânătăilor fără o cauză evidentă, posibil semn de leucemie, limfom sau mielom.
- Transpirații nocturne intense, care pot indica leucemie, limfom, cancer renal sau cancer tiroidian avansat.
- Pierderea inexplicabilă în greutate, asociată cu diverse tipuri de cancer, inclusiv pulmonar, gastrointestinal, pancreatic și hepatic.