Din cuprinsul articolului
Copiii sunt mai înclinați să aibă încredere în mașini decât adulții și, ca urmare, pot învăța mai bine de la roboți, potrivit cercetărilor recente.
O echipă a evaluat 118 copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani și a constatat că, în general, copiii erau mai înclinați să aibă încredere în mașini decât în semenii lor.
Studiul, publicat în Computers in Human Behavior, a împărțit copiii în diferite grupuri și le-a arătat videoclipuri cu oameni și roboți care etichetează obiecte, unele recunoscute pentru copii și alte obiecte care ar fi noi pentru ei.
Roboți sau oameni: în cine preferă copii să aibă încredere?
Aportul de informații și discernământul sunt doi piloni ai dezvoltării cognitive, iar cercetătorii au fost curioși să vadă modul în care sursa acestor informații influențează modul în care copiii le primesc.
„Învățarea copiilor se bazează aparent nu numai pe acuratețea informațiilor pe care le primesc, ci și pe indicii sociale care înconjoară un astfel de transfer de informații”, explică oamenii de știință.
Cercetătorii au demonstrat fiabilitatea și seriozitatea oamenilor și roboților, punându-i să identifice incorect elementele familiare, de exemplu, numind o perie o farfurie. Această etichetare greșită intenționată a permis cercetătorilor să manipuleze conceptul copiilor despre cine putea și nu putea fi de încredere.
- Interesant este că copiii au manifestat o preferință puternică pentru roboți. Când roboții și oamenii s-au dovedit a fi la fel de fiabili, copiii au fost mai înclinați să pună întrebări roboților și să accepte răspunsurile lor ca fiind adevărate. Chiar și atunci când roboții s-au dovedit nesiguri, copiii i-au preferat adulților de încredere. Dar această preferință nu ține foarte mult timp: copiii mai mari aveau mai multă încredere în oameni când s-a dovedit că un robot nu este de încredere.
- De asemenea, copiii păreau să fie mai îngăduitori cu prietenii lor mașini decât cu cei umani. Când roboții au făcut o greșeală, copiii au perceput-o ca fiind întâmplătoare. Dar când adulții bâjbeau? Copiii au crezut că acești pași greșiți au fost intenționați.
- Când au fost întrebați de la cine ar dori să învețe și să împărtășească secrete, majoritatea copiilor au ales roboții în detrimentul oamenilor.
Cercetarea nu a explorat de ce copiii au simțit că roboții sunt mai demni de încredere și sunt necesare studii suplimentare pe acest subiect. Cercetătorii observă, de asemenea, că interacțiunile video care stau la baza acestui studiu nu reflectă neapărat rezultatele sau preferințele unui schimb în persoană, potrivit nypost.com.
Astfel, este nevoie de mai multe cercetări în lumea reală pentru a confirma o presupusă părtinire a robotului. Cercetătorii speră că descoperirile lor cu privire la afinitatea clară pe care copiii o prezintă pentru roboți pot fi folosite pentru a promova noi inițiative educaționale într-o lume din ce în ce mai densă de tehnologie.