Sari la conținut

Un studiu finlandez a evidenţiat o legătură între un vaccin antigripal şi narcolepsie la adulţi

Un nou studiu finlandez a confirmat că vaccinul Pandemrix /producător GlaxoSmithKline/, folosit pe scară largă împotriva gripei pandemice A (H1N1) în 2009, creşte riscul apariţiei narcolepsiei la adulţi, relatează AFP.

O serie de alte studii anterioare au arătat existenţa unei legături la copii între acest vaccin şi narcolepsie, o boală rară caracterizată prin somnolenţă excesivă în timpul zilei, cu accese incontrolabile de somn. Ea poate fi însoţită şi de pierderi bruşte ale tonusului muscular (cataplexie).

Potrivit Institutului naţional de sănătate al Finlandei, THL, această legătură există şi în cazul adulţilor. ‘La adulţi cu vârsta între 20 şi 64 de ani cărora li s-a administrat Pandemrix, riscul dezvoltării narcolepsiei a crescut de 3 până la 5 ori, comparativ cu persoanele nevaccinate’, a indicat într-un comunicat institutul finlandez.

Totuşi, riscul contractării acestei maladii de către adulţi – 1 la o sută de mii – este de şase ori mai mic decât cel prezentat de copii.

Un studiu francez coordonat de Inserm /Institutul naţional de sănătate şi cercetări medicale/ şi Centrul clinic universitar din Bordeaux /Franţa/ a conchis în septembrie anul trecut că riscul dezvoltării narcolepsiei de către persoane vaccinate cu Pandemrix este de patru ori mai mare decât în cazul celor nevaccinate, dar cu menţiunea că mai sunt necesare şi alte studii pentru a stabili existenţa unei asociaţii în cazul adulţilor.

Finlanda şi Suedia au constatat o înmulţire a cazurilor de narcolepsie după campanii de vaccinare cu Pandemrix. Circa 200 de suedezi şi 79 de finlandezi între 4 şi 19 ani au contractat această boală, iar guvernele celor două ţări au hotărât să le acorde despăgubiri bolnavilor şi să lanseze studii privind legătura între boală şi vaccin

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel