Din cuprinsul articolului
Un streptococ face victime printre copii. Potrivit medicilor, boala îi afectează, în principal, pe copiii cu vârste de sub 10 ani, mai sensbili.Uite care sunt „cele mai comune” simptome.
Faringita acută este „cel mai frecvent” simptom al streptococului A, în timp ce numărul deceselor crește alarmant în Marea Britanie.
Streptococul A, sau Streptococul de grup A, descrie o bacterie care vizează gâtul și nasul. Îngrijorător este faptul că numărul copiilor care au murit din cauza unei infecții severe cu Streptococ A a crescut alarmant.
Deși infecțiile invazive cu Streptococcus sunt rare, anul acesta a existat o creștere a cazurilor severe. Experții împărtășesc „cele mai comune” simptome care v-ar putea ajuta să identificați prompt această afecțiune.
Bacteria este foarte comună și o mulțime de oameni o pot avea fără să știe, dar în unele cazuri, se poate răspândi la alte persoane care pot avea o șansă crescută de a se îmbolnăvi din cauza infecției.
„Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA) a raportat un număr mai mare de cazuri de streptococ A decât ar fi de obicei în această perioadă, ceea ce a făcut ca mulți oameni să se îngrijoreze și să dorească să știe cum pot depista semnele infecției, potrivit Express.
„Deoarece infecția se răspândește adesea prin tuse, strănut și contact apropiat, focarele de infecție au loc de obicei în școli, motiv pentru care părinții se simt îngrijorați.
În cele mai multe cazuri, infecția este ușoară, dar este totuși important să depistați cele mai frecvente simptome.”
Agenţia pentru Sănătate şi Siguranţă din Marea Britanie (UKHSA) i-a îndemnat părinţii să fie atenți la simptome. În sezonul în curs, boala a făcut deja cinci decese în rândul copiilor cu vârste de sub 10 ani. Moartea a survenit în termen de șapte zile de la diagnosticarea cu boala streptococică invazivă de grup A. Un al şaselea deces a fost înregistrat în Ţara Galilor, după cum relatează AFP.
De menționat că în timpul ultimului sezon de infectare cu bacteria streptococ A (2017 – 2018), în Anglia au fost înregistrate patru decese la copii sub 10 ani. În prezent, după pandemia de coronavirus, autoritățile medicale au sesizat o creștere a incidenței cu acest tip de infecție invazivă, raportat la sezoanele anterioare, dinainte de COVID-19.
În prezent, autorităţile sanitare din Marea Britanie, care se confruntă cu boala, investighează indicii că bacteria poate provoca și infecţii respiratorii grave. Agenția britanică de sănătate publică a subliniat că „nu există nicio dovadă că circulă o nouă tulpină” a streptococului A. Oficialii britanici au sugerat că motivul care a dus la o creștere a numărului de infecții este legat de creşterea circulaţiei bacteriilor şi a contactului cu acestea.
Streptococul A poate provoca infecţii uşoare sau fatale, în special atunci când ajunge în sânge. Bolile specifice pe care le provoacă sunt angina streptococică, impetigo (infecţie a pielii) şi scarlatina. Scarlatina este o boală în general uşoară, dar foarte contagioasă. Aceasta a înregistrat o creştere bruscă, cu 851 de cazuri raportate în săptămâna 14 – 20 noiembrie, faţă de o medie de 186 de cazuri în aceeaşi perioadă a anilor precedenţi.
Streptococul A „cauzează de obicei o uşoară durere în gât sau o infecţie care poate fi uşor tratată cu antibiotice”, a declarat într-un comunicat dr. Colin Brown, directorul adjunct al agenţiei pentru siguranţă sanitară.
El a recomandat părinţii să urmărească simptomele şi să solicite asistenţă medicală cât mai curând posibil. Doar o intervenție promptă, rapidă face ca cei mici să poată fi trataţi rapid, eficient, înainte ca infecţia să devină gravă.
„În circumstanţe rare, această bacterie poate pătrunde în sânge şi poate provoca boli grave, numite infecţii invazive cu streptococ A”, a adăugat dr. Colin Brown.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…