Din cuprinsul articolului
Un spital de Psihiatrie din România, în vizorul ONU: Pacienţi pedepsiţi cu electroșocuri
Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități a emis un raport de cercetare pentru Spitalul de Psihiatrie din Ștei.
Potrivit datelor, pacienții nu dispun de un tratament corect, ci sunt pedepsiți cu electroșocuri, bătuți și înfometați.
Federația SĂNĂTATEA anunță că, dacă aceste fapte se dovedesc a fi reale, dezaprobă, condamnă și se delimitează de un astfel de comportament.
„Având în vedere aspectele prezentate în presă cu privire la presupusele rele tratamente la care sunt supuși pacienții internați în cadrul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei și a prezumției de complicitate a personalului medical la acestea, semnalat de raportul Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Federația SĂNĂTATEA, în eventualitatea în care acestea se confirmă în urma anchetelor demarate de autoritățile competente, își exprimă în mod ferm dezaprobarea și se delimitează față de un asemenea comportament inuman și degradant, condamnând în același timp acest fel de practici“, spune președintele Federației SĂNĂTATEA, Marius Strugar.
Mai mult, „din cadrul discuţiilor cu pacienții, echipa de monitorizare a reţinut că aceştia sunt bătuţi agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr.1, etaj 2 al secţiei 1 Psihiatrie, bărbaţi, care era folosit de personalul angajat al spitalului”, scrie raportul Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Așadar, potrivit raportului, s-au pacienții aveau semne pe corpuri de la aparatul de electroșocuri, informații pe care le-au transmis și oamenilor legii. Pe 17 septembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș a deschis un dosar penal în care cercetează, in rem, deci nu asupra vreunei persoane deocamdată, cinci infracțiuni de loviri sau alte violențe.
Horia Miara, managerul spitalului, a declarat pentru Observator că aparatul de electroșocuri a fost dus în unitate de un angajat.
„Cel care a adus aparatul în spital a declarat că l-a adus pentru a-l folosi ca lanternă, pentru că el avea şi un dispozitiv care avea şi lanternă. Sunt cinci pacienți asupra cărora au fost găsite echimoze şi vânătăi”, a spus Miara.
Reprezentanții Consiliului de Monitorizare au făcut și alte acuzații privind Spitalul din Ștei. Aceștia au găsit condiții mizere în saloane, unde pacienții erau ținuți în paturi fără saltele sau fără lenjerie, deși asemenea obiecte există în magazia unității medicale, dar și alimente expirate, motiv pentru care au anunțat și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a amendat spitalul cu 25.000 de lei.
Totuși, managerul Miara a negat că pacienții ar fi ținuți în condiții improprii.
„Toate saloanele spitalului sunt echipate corespunzător, toate au paturi. V-aş invita să vedeţi, dacă doriţi, pentru că lucrurile au luat o turnură nedorită şi până la urmă este important ca adevărul să iasă la iveală”, a declarat managerul.
În plus, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că va trimite un control în unitatea medicală din Ștei. Potrivit sursei, DSP Bihor a făcut un control în Spitalul de Psihiatrie chiar cu trei zile înainte de vizita Consiliului de Monitorizare și n-a fost găsită nicio neregulă, potrivit sursei.
Ce înseamnă dacă visezi că zbori. Visele în care zbori sunt destul de comune și…
Zodie cu o super putere. Unii oameni par să aibă un talent special pentru a…
Un tip de masaj cu potențial preventiv pentru cancerul de sân atrage din nou atenția,…
Schema inedită cu care un român a câștigat marele premiu la loto. Joi seara, Galațiul…
Alimente interzise copiilor. O dietă sănătoasă pentru copilul tău trebuie să conțină alimente precum fructe,…
Cele mai frecvente greșeli de autodiagnosticare. Autodiagnosticarea poate părea o soluție rapidă și convenabilă atunci…