Efectele negative ale fumatului asupra sanatatii au fost intens mediatizate, astfel ca nu mai reprezinta o surpriza pentru nimeni faptul ca acest obicei creste sansele de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral, fiind totodata o cauza principala a cancerului pulmonar. Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont, subliniaza insa ca primele efectele ale fumatului pot fi observate chiar in cavitatea bucala, prima care intra in contact cu substantele chimice si cancerigene aflate in compozitia tigarilor.
Fumatul reprezinta un obicei daunator care afecteaza intregul organism si, implicit, dantura si gingiile.
„In functie de numarul de tigari consumate zilnic, unele dintre efectele negative pot fi doar deranjante, insa altele reprezinta un pericol serios pentru sanatatea orala. Daca cele mai frecvente urmari pot fi reversibile, spre exemplu colorarea dintilor sau respiratia neplacuta, din nefericire, acest obicei ne predispune in timp si la dezvoltarea unor boli mult mai dificil de tratat, cum ar fi temutul cancer oral”, atentioneaza dr. Mihaela Dan.
Ingalbenirea dintilor
Unul dintre primele efecte secundare vizibile ale fumatului sunt dintii galbeni. Acest proces este cauzat de depunerea pe suprafata danturii a unor substante din compozitia tigarilor si poate fi inlaturat printr-o curatare profesionala, realizata in cabinetul stomatologic.
Daca vorbim despre fumatorii „inraiti”, insa, colorarea poate fi indepartata numai prin albire, simpla curatare in cabinetul dentar nemaifiind eficienta.
Respiratia urat mirositoare
Una dintre principalele cauze ale halitozei este fumatul, prin gudronul si nicotina prezente in fumul de tigara. Bolile gingivale, o alta consecinta a fumatului, provoaca, de asemenea, respiratia urat mirositoare.
In cazul expunerii repetate la fum de tigara, fumatorii isi pot pierde in cele din urma gustul si mirosul, ca urmare a desensibilizarii receptorilor senzoriali din cauza gudronului, care acopera gatul si caile nazale.
Dezvoltarea bolilor gingivale
Pe masura ce fumul de tigara este inhalat, substantele chimice si cancerigene se raspandesc in cavitatea bucala, iar ceea ce nu este eliminat prin nas sau gura prin expiratie este absorbit in gingii si tesuturi. Aceste substante pot afecta conexiunea dintre os si tesuturile moi cu dintii si interfereaza cu functionarea normala a celulelor tesutului gingival, astfel ca fumatorii devin mai predispusi spre dezvoltarea de infectii.
Deseori isi face aparitia gingivita, urmata de parodontopatie marginala cronica (cunoscuta drept parodontoza), care duce in timp la scaderea nivelului osului, expunerea radacinilor si pierderea dintilor.
Ingreunarea vindecarii dupa interventii
Substantele din compozitia tigarilor afecteaza celulele de la nivelul gingiei si a intregii mucoase orale, dar si vasele de sange care iriga aceste celule, astfel incat impiedica hranirea lor corecta si ingreuneaza vindecarea prin procese naturale a unor infectii locale.
„In cazul fumatorilor se observa intarzierea vindecarii dupa proceduri stomatologice uzuale, cum ar fi extractie dentara, rezectie aplicala, chirurgie parodontala etc. Un alt efect il reprezinta scaderea sanselor de succes dupa aplicarea implantelor dentare sau aditiei de os, precum si cresterea riscului de aparitie a leucoplaziei (modificare a structurii mucoasei bucale)”, spune doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.
Cancerul oral
Tutunul contine substante chimice care sunt daunatoare pentru corpul uman, astfel ca fumatul sau mestecarea de tutun reprezinta cauza a 80-90% din cazurile de cancer oral.
„Numeroase studii arata ca efectul cel mai grav asupra sanatatii este cresterea de pana la 6 ori a riscului de cancer de buza, limba, obraz, laringe comparativ cu riscul la care sunt expusi nefumatorii. De asemenea, riscul de revenire a cancerului dupa indepartarea chirurgicala a acestuia apare la 37% dintre cei care nu renunta la fumat, comparativ cu 6% in cazul celor care reusesc sa se lase de acest obicei daunator”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
De obicei, primul semn al cancerului oral este o durere sau nod in gura care nu se vindeca. Stadiile incipiente nu sunt dureroase, astfel ca la momentul in care simptomele devin observabile, cancerul se poate afla deja intr-o stare avansata. Controalele dentare regulate sunt importante pentru a detecta semnele timpurii ale acestei boli.
Prevenirea acestor efecte
Din pacate pentru fumatori, nu exista niciun substitut pentru tigari. Pipa, trabucurile si tutunul de mestecat au toate aceleasi efecte ca si tigarile asupra sanatatii orale.
Riscul aparitiei de efecte negative asupra organismului poate fi redus prin renuntarea la fumat sau macar scaderea numarului de tigari fumate zilnic. Cu putin ajutor (plasturi, guma de mestecat cu nicotina, acupunctura, psihoterapie etc.) si multa vointa, oricine poate gasi metoda cea mai potrivita pentru a renunta la fumat si a castiga beneficii uriase pentru sanatate.
Nu in ultimul rand, controlul stomatologic periodic este esential pentru a identifica din timp primele semnale de alarma si pentru inlaturarea, partiala sau totala, a acestora.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…