Din cuprinsul articolului
Buxus sempervirens este un arbust sau un arbore mic care aparține familiei Buxacece, o familie foarte mică de doar șase genuri și aproximativ treizeci de specii, strâns înrudită cu familia Spurge – Euphorbiaceae.
Doar această specie veșnic verde a fost folosită în medicină. În afară de cimiș, mai este cunoscut și sub denumirea de cimiș caucazian, cutie europeană, cimiș francez, cimiș persan, cimiș turcesc, cutie, cimiș, cimiș, cimiș, cutie comună, cimiș comun, cimiș englezesc.
Planta este originară din pădurile deschise și dealurile stâncoase din sudul Europei, nordul Africii și vestul Asiei. Este aristocratul grădinilor formale. Soiurile pitice, cunoscute sub denumirea de cimiu englezesc, sunt utilizate pe scară largă ca plante de margine, gard viu și de fundație. Soiurile mai mari, cunoscute sub numele de cibis american, sunt folosite ca paravane, fundații și plantații formale.
Descrierea plantei
Cimișul este un arbust rotunjit până la lat rotunjit sau un copac mic, care poate crește până la aproximativ 12 până la 15 picioare în înălțime, rareori depășind 20 de picioare atunci când este lăsat netulburat sau netăiat. Cimișul se comporta cel mai bine la umbra parțială, dar va tolera plin soare.
Solurile trebuie să fie bine drenate, organice, ușor acid până la pH neutru și fertile. Planta are un sistem radicular dens, care formează o plasă de rădăcini subțiri, galbene.
Trunchiul are un diametru de 6 inci acoperit cu o scoarță rugoasă, maro-gălbuie și încrețită. Tulpina este strâmbă. Ramurile sunt erecte până la răspândirea, pubescente canucite când sunt tinere.
Frunzele sunt îngust lanceolate sau alungite-eliptice, 1,2-5,5 cm lungime, 0,5-1,2 cm lățime, ovate, întregi, netede, groase, coriacee și verde închis. Frunzele sunt verde lucios închis deasupra și verde-gălbui dedesubt. Are un miros deosebit, destul de neplăcut și un gust amar și oarecum astringent.
Planta de cimiș este formată din flori mici, galben-verzui. Are o floare feminină în centru înconjurată de mai multe flori masculine în aceeași inflorescență. Înflorirea are loc în mod normal între aprilie și mai.
Fructul este capsulă triloculară, ovoid-alungită, maro nuc, lungă de 8 mm și diametru de 5 mm, coarnele lungi de 2 mm, în poziție verticală conținând câteva semințe mici. Fructele sunt verzi când sunt tineri devin maro pe măsură ce se maturizează. Semințele sunt alungite, 4 mm lungime și 3 mm lățime.
Utilizări culinare
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…