Din cuprinsul articolului
Piperul Cayenne sau piperul roşu este un condiment foarte iute, asemănător la culoare cu boiaua. Se face din coaja şi din seminţele ardeiului iute de Cayenne, uscate şi măcinate. Numele său vine de la un oraş sud-american, care este capitala Guianei Franceze.
Este bogat în vitaminele A, B şi C, precum şi în calciu şi potasiu. Vitamina A este foarte importantă pentru sănătatea şi dezvoltarea ţesutului epiteliar, ce este o barieră importantă în calea bacteriilor care încearcă să intre în corp. Este, de asemenea, un antioxidant puternic ce luptă cu radicalii liberi. Vitamina B ţine stresul departe, vitamina C vă asigură o formă excelentă a sistemului imunitar, iar calciul, pe lângă faptul că e bun pentru oase, acţionează şi ca un calmant. Potasiul ajută la buna funcţionare a ţesuturilor corpului şi asigură o tensiune arterială bună.
Ajută la slăbit
Capsaicina, ingredientul activ din piperul Cayenne, stimulează metabolismul prin activarea unui lanț de „evenimente” în organism, care ajută astfel la topirea şi eliminarea grăsimii din organism.
De fapt, activează sistemul nervos simpatic, care este asociat cu termogeneza; aceasta este cea care accelerează oxidarea grăsimilor de către organism.
În timpul exerciţiilor, studiile au arătat că capsaicina creşte oxidarea grăsimilor cu 42%! Oxidarea grăsimilor este procesul prin care organismul topește excesul de grăsime şi îl transformă în energie.
De asemenea, acest „ingredient” scade apetitul, îmbunătăţeşte circulaţia şi are şi unele efecte antioxidante.
Calmează neplăcerile provocate de osteoartrită
Este utilizat, sub formă de ceaiuri ori tincturi, la tratarea a numeroase afecţiuni. Folosirea externă (creme sau loţiuni cu care se masează pe zonele dureroase) ajută la calmarea junghiurilor în spate, a spasmelor musculare, a migrenelor şi chiar a neplăcerilor provocate de osteoartrită. Efectul său benefic acţionează asupra terminaţiilor nervoase, blocând semnalele chinuitoare. Este utilizat în boli precum artrită, psoriazis şi alte afecţiuni inflamatoare ale organismului. Imediat după aplicarea preparatului pe bază de piper Cayenne se simte o agravare a durerii, după care aceasta începe să scadă treptat, până dispare.
Micşorează nivelul de zahăr
Beneficiile acestui tip de piper în tratarea bolilor cardiovasculare au fost demonstrate şi verificate de sute de ani. Luând regulat un supliment bazat pe acesta vă puteţi reduce colesterolul şi nivelul trigliceridelor. De asemenea, ajută corpul să dizolve cheagurile de sânge, întăreşte inima şi echilibrează fluxul de sânge. În plus, ajută la stoparea sângerărilor.
Este util şi în diabet, deoarece contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Cei care au glicemia scăzută trebuie să fie foarte atenţi, pentru că acest piper o poate diminua şi mai mult!
Iată şi alte întrebuinţări ale acestui produs natural:
- previne apariţia ulcerului, omorând bacteriile periculoase din stomac şi stimulând activitatea celulelor din aparatul digestiv;
- la iarnă îl puteţi folosi pentru a vă încălzi picioarele. Înainte de a pleca de acasă presăraţi piper roşu în încălţămintea pe care urmează să o purtaţi. Vă veţi simţi picioarele calde, indiferent de câte grade sub zero va arăta termometrul;
- accelerează metabolismul şi duce la pierderea de calorii, pentru că măreşte producerea de căldură de către organism, ceea ce se face prin ardere de calorii. Acest efect termogenic poate dura până la 20 de minute;
- gargara cu ceai de piper Cayenne va trata gâtul inflamat;
- poate fi utilizat cu succes în tratamentul extern al infecţiilor cu stafilococul auriu;
- creşte buna dispoziţie.