Sari la conținut

Un simptom puțin cunoscut al cancerului de colon

cancer
Sursă foto: pixabay
cancerul de colorectal

Un simptom puțin cunoscut al cancerului de colon. Cancerul de colon, cunoscut și sub numele de cancer colorectal, este o formă de cancer care se dezvoltă în colon sau în rect. Este una dintre cele mai comune forme de cancer și poate afecta atât bărbații, cât și femeile, cu riscul de a crește odată cu înaintarea în vârstă.

Cauza exactă a cancerului de colon nu este cunoscută, dar există factori de risc care pot crește probabilitatea de apariție a acestei afecțiuni. Acești factori includ vârsta înaintată, istoricul familial de cancer colorectal, alimentația bogată în grăsimi și carne roșie, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool și obezitatea, potrivit sfatulmedicului.ro.

Dezvoltarea cancerului colorectal

obezitate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicul oncolog Michael Cicini a avertizat că o modificare a formei scaunului ar putea însemna dezvoltarea cancerului colorectal.

„Acest lucru tinde să apară dacă tumorile sunt prezente aproape de sfârșitul colonului sau dacă acoperă întregul interior al colonului, ceea ce îngustează orice scaun trece prin”, a spus Cecchini în această săptămână. „Când există, este foarte îngrijorător.””, a explicat Cecchini.

Oncologul a remarcat că puțini oameni știu despre simptomul pe care l-a menționat, dar aspectul acestuia indică necesitatea unei vizite urgente la medic. El a adăugat că semnele mai frecvente ale cancerului intestinal sunt sângele în scaun și durerile abdominale, iar boala trece adesea neobservată.

Pentru a identifica boala într-un stadiu incipient, Cecchini a cerut examinări medicale regulate după 45 de ani. Cei care au boli intestinale cronice sau au antecedente familiale de cancer ar trebui, de asemenea, să fie mai atenți la sănătatea lor, crede medicul.

Metode de tratament

Tratamentul cancerului de colon poate include chirurgie, chimioterapie, radioterapie sau terapie biologică, în funcție de stadiul și severitatea cancerului. Este esențial să se urmeze recomandările medicale și să se efectueze controale regulate pentru a monitoriza evoluția bolii și a preveni recidivele.

Stadiul I implica localizarea formatiunii tumorale inclusiv la nivelul submucoasei, dar fara a o depasi;

Stadiul II reprezinta invazia cancerului de colon la nivelul peretilor intestinului, dar care nu a ajuns si la nivelul nodulilor limfatici;

Stadiul III inseamna prezenta cancerului de colon si la nivelul nodulilor limfatici, iar stadiul IV implica si diseminarea acestuia la nivelul altor tesuturi si organe (ficat, plamani, etc.)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel