Sari la conținut

Un SIMPTOM al pielii poate indica ACIDUL URIC crescut

acidul uric
Sursă foto: pixbay.com
ciresele cresc acidul uric?

Guta, cunoscută ca şi „boala regelui”, este provocată de niveluri crescute ale acidului uric (hiperuricemia), care pot fi influenţate în mare măsură de o alimentaţie nesănătoasă.

Medicul Angelika Blinkova spune că un simptom important al bolii este mâncărimea pielii, ce poate fi asociată cu niveluri ridicate de acid uric. 

Mâncărime de piele – un simptom al acidului uric ridicat și al altor boli

„Dacă aveţi mâncărimi la mâini sau picioare ori în alte zone ale corpului, dar medicul dermatolog nu vede anomalii, aceasta poate semnala o boală mai gravă.

În general, mâncărimea nu apare întotdeauna din cauza bolilor de piele; adesea organele interne semnalează o afecţiune prin acest simptom neplăcut. De pildă poate să apară din cauza patologiei glandei tiroide, a ficatului și probabil așa se manifestă alergiile”, a spus dr. Blinkova.

Mâncărimea în diferite boli de piele și alergii este diagnosticată prin modificări caracteristice și erupții cutanate specifice”, explică expertul și adaugă că, în bolile organelor interne, mâncărimea nu este însoțită de nicio manifestare la nivelul pielii, cu excepția unei posibile uscăciuni sau a unei modificări a culorii.

„Dacă nu ai noduli, coşuri, dungi albicioase sau umflături, cel mai probabil cauza va fi o afecţiune a organelor interne. Dar nu trebuie sa te autodiagnostici fără a consulta un medic specialist. Acesta nu va evalua doar prezenţa sau absența manifestărilor, dar va efectua și un bilanţ general al stării de sănătate din acel moment”, explică expertul.

„Cauza mâncării poate fi temperatura mediului, mușcăturile de insecte, detergenții, anumite materiale de îmbrăcăminte, alimente, medicamente etc. Cu toate acestea, oamenii rareori acordă atenție legăturii dintre mâncărime și exacerbarea bolilor organelor interne, cum ar fi diabetul sau guta”, susţine medicul.

Ce este xeroza

„Zgârieturile și crăpăturile pot fi secundare din cauza leziunilor mecanice ale pielii. Pacienții rareori acordă atenție unui astfel de simptom precum pielea uscată, așa-numita narxeroză, care ea însăși poate provoca sau intensifica mâncărimi.

Xeroza poate fi un semn de deshidratare a pielii, dar si un simptom de patologie a organelor interne. Un alt motiv pentru un impuls irezistibil de a te scarpina este stresul. Astfel, mâncărimea poate fi un simptom al anxietăţii sau nevrozei, dar merită luat în considerare faptul că la pacienții cu mâncărime severă, reacțiile emoționale patologice pot fi mai degrabă o consecință decât o cauză a bolii”, cochide dr. Blinkova.

Teste pentru un diagnostic corect

Dacă diagnosticul rămâne neclar după examinare, sunt prescrise următoarele teste:

– analize generale de sânge;

– analiza generală a urinei;

– nivelul glicemieri;

– indicatori biochimici de bază ai funcției hepatice;

– hormoni tiroidieni;

– nivelurile de acid uric.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel