Categories: Ştiri sănătate

Un simplu test de urină ar putea depista cancerul ovarian în stadiu incipient

Oamenii de știință lucrează la un potențial test de urină pentru detectarea cancerului ovarian în stadiile incipiente.  Cercetătorii de la Universitatea Virginia Commonwealth au publicat un nou studiu pe această temă, în Jurnalul Societății Americane de Chimie. De asemenea, își vor prezenta descoperirile la întâlnirea anuală a Societății Biofizice săptămâna viitoare, în Philadelphia.

Test de urină pentru detectarea cancerului ovarian incipient

Scopul cercetătorilor este ca profesioniștii din domeniul medical să utilizeze aceste informații, combinate cu teste de sânge CA-125, ecografii transvaginale și istoric familial, pentru a oferi detectare, diagnostic și tratament în stadii incipiente pentru cancerul ovarian.

„Nu există teste de screening utile sau disponibile pentru cancerul ovarian”, a declarat dr. Deanna Gerber, oncolog ginecologic la Centrul de Cancer Perlmutter al NYU Langone și profesor asistent de ginecologie la Școala de Medicină Grossman NYU Langone-Long Island din New York, care nu a fost implicat în cercetare.

„Ca atare, majoritatea cancerelor ovariene sunt diagnosticate în stadiile trei și patru când devin simptomatice”, a spus Gerber pentru Medical News Today. „Această tehnologie este interesantă pentru că orice descoperire ar putea crește șansele de a detecta cancerul în stadii mai timpurii, va îmbunătăți fără îndoială șansa de a vindeca mai multe cancere ovariene.”

Peptidele și cancerul ovarian

Există mii de particule mici, numite peptide, în urina noastră și există unele specifice care semnalează cancerul ovarian. În prezent, tehnicile utilizate în mod obișnuit nu sunt întotdeauna simple sau rentabile pentru a detecta moleculele legate de cancerul ovarian.

Cercetătorii au lucrat la o nouă abordare despre care spun că ar putea detecta aceste peptide mai eficient și mai precis prin utilizarea unui senzor nanopor, care are potențialul de a detecta mai multe peptide.

Detectarea nanopor implică trecerea moleculelor printr-un por mic (nanopor) și măsurarea schimbărilor în curentul electric sau alte proprietăți pe măsură ce moleculele se mișcă prin el.

Cercetătorii au identificat și analizat 13 peptide, inclusiv cele derivate din glicoproteina a-2 bogată în leucină (LRG-1), un biomarker cunoscut în urina persoanelor cu cancer ovarian.

Conform cercetătorilor, ei știu acum cum arată semnăturile peptidelelor și cum pot fi folosite pentru a detecta cancerul ovarian în stadii mai timpurii decât testele curente.

„Știința din spatele acestei tehnologii este fascinantă și pare o modalitate foarte promițătoare de a detecta un potențial cancer ovarian în urină”, a spus Gerber. „Cred că acest lucru oferă oarecum speranță pentru pacienții noștri și pentru oncologi deoarece comunitatea științifică e într-o continuă căutare să îmbunătățească rezultatele în cazul cancerelor ginecologice. Scopul final va fi întotdeauna de a preveni cancerul înainte să se dezvolte, dar dacă nu putem face acest lucru, depistarea precoce se va traduce direct într-un tratament mai eficient și crșterea șanselor de supraviețuire.”

Sunt necesare cercetări suplimentare privind testul de urină pentru cancerul ovarian

Deși cercetarea are potențialul de a salva vieți, experții spun că mai sunt întrebări la care nu au răspuns.

„Chiar dacă cercetarea este promițătoare, este departe de momentul de vârf ca test de screening sau diagnostic pentru cancerul ovarian”, a spus dr. Diana Pearre, oncolog ginecologic la Centrul de Cancer al Familie Disney Roy și Patricia de la Centrul Medical Providence Saint Joseph din California, care nu a fost implicată în studiu.

„Sunt optimistă cu privire la această tehnologie, care în cele din urmă ne va putea ajuta să detectăm cancerul ovarian. În prezent, testele pe care le folosim în evaluarea cancerului ovarian sunt ecografiile pelvine și markerii tumorali (un test de sânge)”, a spus Pearre pentru Medical News Today. „În prezent nu există un test de urină care să ne ajute în evaluarea acestei boli.”

Ce trebuie să știm despre nanotehnologie

„Din câte știu, tehnologia nanopor nu este utilizată pentru detectarea sau tratamentul bolilor, dar este disponibilă într-un format foarte portabil pentru secvențierea genomului la nivel de mână”, a spus Pearre.

Nanotehnologia nu este un produs, ci mai degrabă este un proces care utilizează schimbările în proprietățile unei substanțe atunci când este examinată la dimensiunea nanometrică, conform Institutului Internațional pentru Nanotehnologie.

Este un domeniu nu doar despre lucrul cu obiecte microscopice, ci și despre capitalizarea pe proprietățile unice și schimbătoare ale materialelor la scară nanometrică pentru a crea soluții la probleme.

„Nanotehnologia este noua frontieră nu numai pentru scopuri diagnostice, ci și pentru utilizarea terapeutică”, a spus dr. Kecia Gaither, un obstetrician-ginecolog și expert în medicină fetală maternă, precum și director al Serviciilor Perinatale/Medicină Fetală Maternă la NYC Health + Hospitals/Lincoln din Bronx. „A fost utilizată în diagnosticul altor tipuri de cancere, entități infecțioase și probleme dermatologice, ca exemple.”

„Sunt destul de optimistă în ceea ce privește utilizarea sa în diagnosticul cancerului ovarian printr-o procedură simplă, noninvazivă, în opoziție cu metodologiile invazive operaționale utilizate acum în cascada diagnosticului pentru cancerul ovarian”, a spus Gaither, care nu a fost implicat în cercetare, pentru Medical News Today. „Anticipez că este probabil să fie o explozie a utilizării nanotehnologiei pentru diagnostic și tratament al altor boli în viitorul apropiat.”

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: