Din cuprinsul articolului
Ficatul este singurul organ din corpul uman care are capacitatea de regenerare naturală, fiind o adevărată uzină biologică, cu peste 500 de funcții. Printre altele, ficatul este responsabil de procesarea și stocarea glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și a mineralelor.
Un studiu realizat de cercetătorii italieni de la Universitatea Aldo Moro din Bari arată cum, analizând nivelurile de colesterol „bun” (HDL) din sânge, riscul de a dezvolta cancer poate fi „calculat” cu până la cinci ani înainte de apariția simptomelor.
Carcinomul hepatocelular este o tumoare foarte agresivă care afectează ficatul. Acest tip de cancer este cauzat de dezvoltarea necontrolată a celulelor hepatice, adesea afectate de ciroză.
Atenţie la inflamaţia cronică a ficatului
Până acum câțiva ani, cele mai multe tumori ale acestui organ erau asociate cu infecții cu hepatită B și C. În prezent, medicii susţin că boala oncologică la ficat se poate dezvolta și la persoanele fără infecție, dar care au steatoză hepatică.
O acumulare de grăsime în ficat, cunoscută sub numele de „ficat gras”, care provoacă o afecțiune de inflamație cronică.
Această inflamație poate duce la fibroză, iar fibroza promovează cancerul. Din acest motiv, este considerată o boală metabolică de către Asociația Europeană pentru Studiul Bolilor Hepatice.
Autorii studiului, pe baza analizei lor, au ajuns la concluzia că persoanele cu ficat gras asociat cu creșterea taliei au un risc mai mare de a dezvolta această tumoră în următorii cinci ani.
Cercetătorii spun că aceste informații sunt foarte utile, deoarece permit urmărirea pacienților care sunt expuși riscului și luarea de măsuri de precauție înainte ca aceștia să se îmbolnăvească. Preventiv, urmați un stil de viață sănătos care să susțină sănătatea ficatului, precum și să luați medicamentele recomandate de medicul curant.